Logga in

Nya lekland till Uppsala

I vår slår en stor trampolinpark upp sina ­portar i Allianshallen i Uppsala. Då öppnas även, ett år försenat, ett annat stort lekland i fastig­heten intill.

Det är trampolinparksföretaget Airhop som etablerar sig i Allianshallen. Här blir det en 2 200 kvadratmeter stor trampolinpark som fullt utbyggd ska sysselsätta 80–90 personer. Anläggningen på Rapsgatan blir företagets andra i Sverige, den första startades i Göteborg i somras.

– Det är jättekul att få vara med och etablera en ny verksamhet som inte bara är rolig utan även har en tydlig hälsoprofil eftersom den uppmuntrar till mer rörelse. En av grundarna till företaget har också en bakgrund som elitgymnast, säger Martin Hedlund, platschef för Airhop i Uppsala.

En stor del av trampolinlandet kommer att upptas av en så kallad maincourt med trampoliner. Men här ska man även kunna hoppa i en skumgummigrop, lira basketball slamdunk, spökboll eller tävla i battlebeam.

Airhop satsar också på att arrangera kalas.

– Vi kommer att ha fyra separata kalasrum. Där får de hoppa och spela spökboll innan de serveras varmkorv och glass, säger Martin Hedlund.

Något för de yngsta

Åldersgruppen man vänder sig till är 5–40 år, men någon övre åldersgräns finns egentligen inte. Däremot säger man av säkerhetsskäl nej till barn yngre än fem år i de ordinarie aktiviteterna.

– Men vi kommer att ha något som heter Minihoppers för barn under fem år där också föräldrarna kan vara med, berättar My Ngo, activitymanager på Airhop Uppsala.

Hon tillägger att säkerhetsaspekten är viktig och att man därför ska ha gott om parkledare i anläggningen.

– Just nu i uppbyggnadsfasen är vi bara fem stycken, men fullt utbyggt kommer vi att ha 80–90 anställda, säger My Ngo.

Det finns ju redan flera lekland i Uppsala. Finns det utrymme för ytterligare ett?

– Ja, det är bara kul med konkurrens. Att det finns flera lekland visar ju att det finns ett underlag för den här verksamheten, säger Martin Hedlund.

Busfabriken fördröjd

I våras skulle Busfabriken, ett lekland i djungelmiljö, ha öppnats i postens gamla byggnad intill Allianshallen. Men den lokalen står fortfarande tom.

– Satsningen i Uppsala har blivit fördröjd. Vi har fullt fokus på en etablering i Köpenhamn just nu, säger Niclas du Hane, marknadsförings­ansvarig hos Busfabriken.

Men det är fortfarande aktuellt att öppna ett lekland på Rapsgatan?

– Ja, det är det. Jag skulle tro att den kan bli verklighet i vår någon gång. Det blir vår sjätte anläggning i Sverige.

Flera lekland

Tidigare i år öppnades Turbo, ett stort äventyrsland i Gränby köpstad. Sedan tidigare finns också Leos Lekland i Uppsala, numera i lokaler på Åkaregatan i Fyrislund.