Logga in

Nytänk skapar missnöje

Musikfabriken i Fyrislund är nu i full färd med att lägga ner verksamheten. Elva band förlorar sin rep­lokal, men ABF tänker nå ut till fler människor.

Det börjar bli urplockat i Musikfabrikens lokaler på Palmbladsgatan i Fyrislund. Enstaka möbler står kvar i rum som tills nyligen ­används för musikinspelning, dj:ande och film­produktion.

Snart utan replokal

I bandet Buckshot Alleys repa är det än så länge hög volym. Bandet repar inför en kommande spelning.

Missnöjet över att de snart måste flytta ut är påtagligt.

– Att de plöjt ner flera miljoner i det här och sedan bara lägger ner. Jag förstår inte hur de tänker, säger Bosse ­Lundström, trummis i ­bandet.

Kristin Spolander, chef och ombudsman på ABF i Uppsala län, och hennes kollega Agnes Jonsson, ordförande i styrelsen för ABF, håller med om att de gjorde en stor satsning när Musikfabriken startade för sex år sedan, men att förutsättningarna har ­ändrats.

– ABF i Uppsala behöver bli bättre på att nå fler människor. Statsbidraget som vi får hindrar oss inte från att göra musikgrejer, men den här verksamheten är väldigt dyr. Lokalerna är dyra och antalet deltagare är relativt få. Ekvationen går inte ihop, säger Kristin Spolander.

Annat fokus

– När vi startade Musikfabriken ville vi satsa på musik, det var ett helt annat tänk kring det. Nu lägger vi inte lika stor vikt vid att ha band och musikutövning på det här sättet. Men vi vill ha musik och kultur och det har vi, fast det mesta utanför Musikfabriken. För att hitta bredden i länet kan vi inte fokusera på bara en grej i en kommun, säger Agnes Jonsson.

– Vi måste se till vad föreningarna inom ABF vill göra och stötta dem, tillägger hon.

Satsa på folkbildning

ABF ska nu satsa mer på folkbildning och föreningsliv i områden som Gottsunda, Stenhagen och Gränby och prioritera verksamhet för personer med funktionsnedsättning och dem som saknar gymnasieutbildning.

De kulturcentrum som kommunen byggt i flera områden ska delvis bli den arena som ABF ska verka på.

– Det är ute i bostadsområdena som folkbildningen via föreningarna sker. Vi ska uppmuntra ungdomar i de områdena att själva starta föreningar och vara aktiva, säger Kristin Spolander.

Svårt att hitta lokal

Musikerna i Buckshot Alley letar nya ställen att repa på. Men det är inte helt lätt att hitta något som passar.

– Först ska det vara rätt pris och sen ska alla åka dit från olika ställen ... Musicalen i Gottsunda var snabba att erbjuda lokal, men vi vill gärna ha något mera eget där man kan lämna grejerna. Alla gamla industrilokaler rivs ju nuförtiden, så det finns inte så mycket sådana heller, säger Håkan Ahlgren, sångare.

”Det är skamligt”

Bosse Lundström inflikar:

– Uppsala är värdelös som musikstad. Att det inte är bättre än så här i Sveriges fjärde stad, det är skamligt, rent ut sagt.