Logga in

Nytt kulturhäng satsar på bilden

Nu öppnas ett nytt kulturhus och galleri på Svartbäcksgatan 20, med premiär på självaste Kulturnatten. Det heter Leoparden, har fokus på bildkonst och riktar sig främst till ungdomar.

Det är det före detta Cykel- och skidställets lokaler som byggts om.

– Där det tidigare slipats skridskor kommer unga konstnärer att erbjudas ateljé­möjligheter på 67 kvadratmeter, berättar Meline Höijer Schou, enhetschef och konstnärlig ledare för kulturhuset Leoparden, som är en del av KFUM Uppsala.

Vox gick i graven

I slutet av maj stängdes KFUM-huset Vox Publikum, lite längre ned på Svartbäcksgatan. Ett ställe som i 50 års tid fungerat som mötesplats för unga.

– Det kändes inte bra när vi blev uppsagda, men det möjliggjorde trots allt den här nystarten. Fast Leoparden är inget nytt Vox Publikum, det är något helt annat! Om Vox var Paris så är Leoparden Berlin, säger Meline Höijer Schou.

Hur menar du då?

– Berlin är ju lite råare, Paris mera strutsfjädrar och röd sammet ... Vi har tagit fram de gamla träväggarna och stålbalkarna här i lokalen och satsat mycket på återbruk av möbler och annan inredning. Vi har fått ett fint stöd från kulturnämnden så att vi kunnat anpassa lokalen efter verksamhetens behov, det har varit ovärderligt för oss.

Bildkonsten främst

En annan skillnad mellan Vox och Leoparden är att det på det förstnämnda stället främst handlade om musik. På Leoparden är det bildkonsten som står i fokus.

– Den är väldigt eftersatt i Uppsala i dag, säger Meline Höijer Schou.

På Leoparden kommer, som hon uttrycker det, bärare av kulturlängtan att kunna gå loss med sin egen kreativitet eller ta del av andras.

– Men viktigast av allt är att unga i åldersspannet 16-25 år här erbjuds ett rum där de känner sig välkomna. De ska kunna komma hit efter skolan, kika på en utställning eller lyssna på en föreläsning. Förhoppningsvis blir det en härlig mix!

Konstgalleri också

I konstgalleriet ska alltså unga konstnärer prioriteras, men även yrkesverksamma konstnärer är välkomna att ställa ut här.

Första konstnär att inta galleriet är Afrang Nordlöf Malekian från Kungliga konsthögskolan.

– Han är en väldigt lovande ung konstnär och vi är ofantligt glada att kunna presentera hans verk hos oss, säger Meline Höijer Schou.

Afrang Nordlöf Malekians utställning heter ”Korrigeringen anger språket och tiden” och består av två verk, ”Minuterna” och ”Mise en scène”.

Utställningen undersöker hur bilder och ljud används för att utforma kroppar och handlingar och vilka utrymmen de ges i kollektiva historieskrivningar, såväl i de digitala som i de analoga.

 
 
  • Mest lästa