Logga in
Logga ut

Nytt stöd för barn till fängslade

Hon har två barn vars pappa sitter inne. Ofta känner sig Uppsalabon Malin bortglömd av samhället.

Nu etablerar den ideella organisationen Bufff, som stöttar barn med närstående inom Kriminalvården, sin verksamhet i Uppsala.

– Människor som vi existerar inte. Allt med det här känns så skamligt att det är svårt att prata om det, säger Malin.

Hon bor i Uppsala med sina två barn i tioårsåldern. Deras pappa sitter i fängelse och har gjort det till och från sedan de var för små för att minnas.

– Jag kan känna att samhället har en fyrkantig syn på oss anhöriga. Det finns inte mycket hjälp och man blir runtbollad mellan myndigheter när man undrar något.

Nytt stöd erbjuds

Enligt Kriminalvårdens uppskattning har 30 000 svenska barn och ungdomar en frihetsberövad familjemedlem. Siffran är baserad på antalet personer inom fängelse, häkte eller frivård och hur många av dem som kan tänkas vara föräldrar. Därmed finns ingen statistik för Uppsala (eller för hur många Uppsalabor som sitter inne just nu) men utifrån folkmängd så borde det röra sig om flera hundra Uppsalabarn och -unga.

– Uppsala är den fjärde största staden i Sverige men saknar riktat stöd till just den här målgruppen, säger Pia Bergström, socionom och familjeterapeut samt den som nu arbetar med Bufffs etablering i Uppsala.

Stort behov

Till skillnad från om en förälder drabbas av sjukdom får anhöriga till personer inom Kriminalvården sällan stöd och sympati från omvärlden.

– Barn och unga i den livssituationen blir ofta bortglömda. Det är vanligt att de känner sig ensamma, säger Pia Bergström.

Bufff finns hittills i tio svenska städer och Uppsala blir nummer elva. Redan tidigare har Uppsalabor i målgruppen kunnat använda organisationens nationella stödtelefon och chatt. Men att Bufff får ett lokalt kontor skapar en efterlängtad mötesplats där personer i samma situation – som kan vara svår att berätta om för en utomstående – kan träffas och byta erfarenheter.

Stöd och tips

Malin har varit i kontakt med Bufff sedan för fem år sedan. En dag hade hennes man bara försvunnit. Kriminalvården och socialtjänsten kunde inte hjälpa henne.

– Kriminalvården får inte ens berätta vem som sitter inne. En väninna till mig berättade om Bufff och genom deras telefonlinje fick jag i alla fall veta varför ingen kunde svara på mina frågor.

Sedan dess har hon ringt Bufff många gånger.

– De är hur gulliga som helst och förstår precis vad jag pratar om. För första gången kunde någon ge mig stöd och tips. Hur skulle jag till exempel berätta för barnen var deras pappa är?

Hur förklarar man det?

– Man kan säga att pappan har gjort något som man inte får göra och att vi inte får träffa honom därför. Barnen tänker mycket på vad som hänt men kan inte prata i skolan om att deras pappa sitter i fängelse. De behöver höra att inget är deras fel och där räcker det inte att de hör det från sin mamma.

När hennes barn själva pratar med Bufff dyker det upp nya frågor och svar.

– De fick veta att det finns fler i deras situation. Det har stärkt dem. Och att höra att deras pappa får mat och att det inte är någon fara med honom. Saker som jag inte hade tänkt på att berätta.

Hjälp med kontakten

Bufff har också blivit en tråd mellan Malin, barnen och livet innanför murarna.

– Barnen har en viss kontakt med sin pappa i dag. Jag tror faktiskt inte att vi hade haft det annars.

Hon vet att hon kommer att ha nytta av hjälpen även efter att barnens pappa har kommit ut.

– Vi har gått igenom en traumatisk situation och det är jobbigt under lång tid. Jag vet inte heller hur framtiden ser ut. Vi har upplevt det här några gånger och det kan mycket väl hända igen, även om han inte tror det nu.

Vill träffa dem

Något hon hela tiden saknat är att få ett ansikte på dem hon pratar med i telefon. När Bufff i Stockholm har öppet hus eller utflykter till platser som Gröna Lund har Malin och hennes barn har aldrig kunnat vara med. Hennes jobb och barnens skola gör att hon inte hinner.

– De är så snälla att man verkligen vill träffa dem. Därför är jag glad att de är på väg att etablera sig här. Man vill inte känna sig så ensam.

Öppet hus och utflykter

– Vanligt är att vi erbjuder Öppet hus en gång i veckan med gratis måltid, pyssel och lek. Sedan finns det olika slags grupper och aktiviteter, familjeutflykter och stödsamtal, säger Pia Bergström, som betonar att Bufff även är till för barn och anhöriga som inte har kontakt med föräldern som sitter inlåst.

Man kan få råd och stöd utan att ha någon form av umgänge. Bufff besöker också häkten och fängelser och pratar med intagna föräldrar. En annan del av arbetet är att hjälpa intagnas småsyskon.

Fotnot: Malin heter egentligen något annat.