Logga in

Öppet hus på mediehus

Fem dagliga verksamheter inriktade på skrift, ljud och bild samlade under ett tak bildar ett unikt mediehus. Här produceras allt från vassa satirprogram och kändisreportage till bildstöd till kunder över hela Sverige.

Arkiveringen, Nova, Ordbild, Radio Fyris och Snabel-Posten finns sedan ungefär ett år tillbaka under samma tak på Knivstagatan i Boländerna. De olika dagliga verksamheterna bildar tillsammans ett slags mediehus.

Anhöriga, kommunanställda, anställda från arbetsförmedlingen, direktörer och avdelningschefer har kommit till öppet hus på mediehuset.

Stefan ”Bulan” Johansson är en av deltagarna på Radio Fyris. Han öppnar upp invigningen med att sjunga Elvis Presleys ”Suspicious mind”.

– För mig som varit med i nio år är den en glädje för mig att få hälsa er välkomna hit! säger han till publiken.

Radio Fyris firar tioårsjubileum i år och Snabel-posten firar 20 år. Men det är först nu som alla medieverksamheter samlats i samma hus och kan dela erfarenheter och samarbeten med varandra.

I huset sitter Ordbild, som producerar kognitiva hjälpmedel i form av bildstöd till kunder över hela Sverige, magasinet Nova, Arkiveringen, Snabel-posten samt den opinionsbildande webbradion Radio Fyris som producerar i genomsnitt ett radioprogram om dagen.

"Garanterad vänsterliberal smörja fritt från mansplaining och heteronormativitet" – så beskriver Matilda Birgegård sitt satiriska radioprogram "Matildas värld".

– Jag skämtar med allt och alla, ingen går säker. Det handlar om allt från Ullared till EU – så länge det är aktuellt.

Och programmen sträcker sig långt utanför målgruppen.

– Under metoo-vågen gjorde jag ett program som i dag används inom kommun som utbildningsmaterial.

Christopher Lundgren har jobbat på Snabel-posten sedan 2006.

– Jag gillar att skriva och att berätta om saker. Det kan vara svårt för mig att prata, till exempel skulle jag inte trivas som videoreporter, men därför passar det mig så bra att uttrycka mig i skrift, berättar han.

Ämnena i tidningen varierar från aktuella samhällsproblem till kändisintervjuer.

– Det finns många jobb jag minns. Men ett av mina bästa minnen är när jag träffade min barndomsidol Bert-Åke Varg och intervjuade honom, säger Christopher Lundgren.

Men styrkan i tidningen ligger i reportrarnas egna erfarenheter.

– Vi har alla våra olika diagnoser och funktionsvariationer, så även om vi skriver om allt så kommer vi lätt in på sådana ämnen som rör vår målgrupp. Och det är också ett bra sätt för våra läsare att förstå hur vardagen ser ut för oss.