Logga in

Papa J vill hela världen

Han bor i Knivsta, pratar bred amerikanska och har gjort en högst otippad cover på en humorlåt från 1990-talet. Men vem är Papa J? " Jag är en mix av olika personer", säger den gåtfulle artisten som hoppas att ”The Chanukah song” tar plats bland helgklassikerna och förenar mänskligheten.

Innan skådespelaren Adam Sandler fick smak för att spela över i sentimentala Hollywoodkomedier så var han en rolig komiker. Genombrottet kom i humorprogrammet Saturday Night Live, där en av hans mest kända nummer är en skruvad hyllning till den judiska högtiden chanukka. Adam Sandler (som själv är jude) börjar med att konstatera att det finns många jullåtar i världen, men att han har gjort en låt för barn som i stället firar chanukka och kanske känner sig som de enda utan gran och julklappar. Sedan bygger han hela texten kring nonsensrim som ”so much funukah, to celebrate chanukah” och på att namedroppa amerikanska kändisar med judiskt påbrå.

– Den är verkligen hilarious, säger artisten Papa J som inte vill uppge sitt verkliga namn.

Vem är du?

– Jag föredrar att hålla isär artisten och privatpersonen men jag är en mix av olika personer. Tidigare har jag spelat in flera album under andra pseudonymer. Jag kommer från öknen i Kalifornien. Min mamma är tysk jude och min pappa är amerikansk indian. Jag flyttade till Sverige för 35 år sedan, för att jag hade träffat en kvinna här. Det ledde till att jag blev pappa – därav ”Papa J”. Sedan tog relationen slut och jag träffade en annan svensk kvinna. Nu bor vi i Knivsta, säger han.

I Knivsta bor även musikerna Marianne Perback och Jeff Virgo, som utgör produktions-teamet Mindfunk Productions. De är främst förknippade med musik för spel och reklam. Papa J presenterade idén att spela in The Chanukah Song tillsammans.

– Adam Sandlers version är väldigt rockig, nästan Nirvana-lik, men jag tänkte mig något som flörtade med hiphop och elektronisk musik för att skapa en känsla av ”peace and love” och helgmusik? Det finns så mycket negativitet i världen och folk som vill skada varandra.

Papa J ser låten som ett roligt, avslappnat komplement till alla julsånger. Musikvideon till hans The Chanukah Song finns ute på nätet nu och den 6 december släpps låten på streamingplattformarna.

– Jag ville släppa den innan chanukka, som börjar den 20 december i år. Men även om den har en särskild betydelse för mig som är judisk så ser jag den mer som en allmän helgsång. Vilken religion, nationalitet eller hudfärg du har spelar ingen roll. Ha det lite trevligt, i stället. Ha en fest!