Logga in

Påskkärringens gåta besvaras

Konstnärer, forskare och dragqueens leder publiken genom en interaktiv helaftonskväll. Temat för konstnären Tove Berglunds verk är den mytomspunna påskkärringen.

Tove Berglund är scenkonstnär och kostymdesigner från Uppsala. För två år sedan fick hon ett stipendium av landstinget och gavs då möjligheten att utforska ett nytt konstprojekt.

– Den konstform jag känner starkast för är interaktion. Och så har jag alltid berörts av riktigt bra fester! Så jag funderade på hur jag kunde kombinera de två, lusten från en bra fest tillsammans med interaktionsverk, säger Tove Berglund som började utveckla trilogin ”Livets händelser”, där hon tillsammans med olika konstnärer undersökte dop, giftermål och döden.

Olika teman som just traditioner och kulturer fascinerar Tove Berglund.

– Riter och traditioner säger så mycket om den tid och kultur vi lever i. Och det vill jag fortsätta undersöka.

Nu kommer uppföljaren som heter ”Årets händelser”. Under verket ”Påsken” har Tove Berglund arbetat tillsammans med konstnären och dramatikern Stina Kajaso. På Skärtorsdagen leds ett 30-tal deltagare på Östgöta nation genom olika upplevelser för att lära sig mer om påskkärringens betydelse i kulturen.

– Påskkärringen är en superspännande figur, och det finns mycket historia att undersöka. Till exempel har påskkärringen fungerat som en lucka till crossdressing, där man kunnat leka med kvinnliga attribut. Vi vill också undersöka hur man använt häxor som feministiska ikoner, säger Tove Berglund.

Feministisk ikon? Var inte häxprocessen den yttersta formen av kvinnohat?

– Jo, absolut. Det är ju män som skapat myten om häxor. Men häxan har också varit en symbol för fruktbarhet och moder jord. Och även fungerat som motreaktion på ett kristet patriarkalt samhälle, där kvinnor sökt sig till ett annat sammanhang.

Formen för Tove Berglunds verk är densamma, oavsett om det är döden eller påsken som är temat för kvällen.

– Vi leder publiken genom rum där de får uppleva olika saker. I det här fallet börjar vi i källaren där olika konstnärer och en häxa väntar. Vi bjuder på en trolldryck. Därefter kommer jag och våra dragqueens att styla om deltagarna till påskkärringar.

En trappa upp bjuds publiken på en färgsprakande middag – även detta ett konstverk.

– Under middagen kommer vi att få höra tre talare, bland annat pratar de om den satanistiska häxan ur ett feministiskt perspektiv och feministiska ritualer. Hela kvällen avslutas med en stor fest där vår häxa håller i en ceremoni för de som vill.

Tove Berglund har redan börjat arbeta med sitt nästa verk ”Midsommaren”.

– Där kommer vi att undersöka midsommars betydelse i skapandet av nationalismen.

 
 
  • Mest lästa