Logga in

Prästen dödade hela familjen

Prästen vaknar i hemmet på långfredagen 1966. En stund senare har han dödat hela sin familj – hustru och fyra små barn. Efteråt för­söker han ta sitt liv. Familjetragedin skakade om hela Uppsala.

Grannarna som står på gatan utanför huset i Sala Backe tror inte sina ögon. Först förs en svårt skadad man i ilfart med ambulans till Akademiska sjukhuset. Sedan bärs kropparna av fyra döda barn och en vuxen ut från fastigheten. De fasansfulla och brutala morden påsken 1966 chockade Uppsalaborna.

– Jag tyckte att han var som vilken annan präst som helst. Inte konstig på något vis. Men jag minns tydligt en sak han uttryckte, berättar Tommy Lindholm.

– Han sa att vi måste vara rädda om varandra. ”Det är så lätt gossar, att någon dör om man råkar i bråk och slår varandra på käften. Statistiskt sett kommer en här i rummet att bli mördare.” Och så blev det konstigt nog också. Det blev prästen själv.

Köpte kniv och yxa

Men det var inget som Tommy Lindholm visste om då, 1963, när han var konfirmand i Sala Backe kyrka i Vaksala församling.

Inför påskhelgen tre år senare hade den 42-åriga prästen köpt en morakniv och yxa. De skulle användas under en skogsutflykt, men prästen berättade senare i polisförhör att han samtidigt börjat tänka allt mer på att döda sin familj. Under en längre tid hade prästen mått dåligt psykiskt, varit deprimerad och känt sig pressad. Familjen med fyra barn bodde i en trång lägenhet på Murargatan och situationen tärde på honom. Under rättegångsförhandlingarna framkom att han ville rädda hustrun och barnen undan lidandet.

– Sådana här familjetragedier är ytterst ovanliga, men när de inträffar är nästan alltid gärningsmannen svårt psykiskt sjuk och har förlorat verklighetsuppfattningen. Han uppfattar världen som farlig och vill ofta få slut på familjens lidande, säger ­Marianne Kristiansson, överläkare på Rättsmedicinal­verket.

Hugger ihjäl barnen

Tidigt på långfredagsmorgonen går 42-åringen upp och hämtar yxan från ryggsäcken. Han börjar med att döda sin hustru och sin ettåriga son i sovrummet. Sedan går prästen över till barnkammaren och hugger ihjäl de tioåriga tvillingarna samt den sjuåriga flickan. Efter de fasanfulla morden skriver han ett avskedsbrev och försöker ta livet av sig genom att skära sig i handlederna. Han misslyckas med detta och ringer till slut efter ambulans.

– Det här är ett försök till utvidgat självmord. Alltså att man dödar en eller flera ­familjemedlemmar och sedan försöker ta sitt eget liv. De som utför den här typen av gärningar är oftast svårt psykotiska med vanföreställningar om en ond och förskräcklig värld som man måste fly ifrån, säger Marianne Kristiansson.

I tidningarna 1966 beskrivs morden som ett ­”familjedrama” av en akademiker drabbad av tillfällig sinnesförvirring. Under rätte­gångsförhandlingarna benämns mördaren som Uppsalateolog.

– Det är mest män som utför grövre våldsbrott, men när det gäller sådana här utvidgade självmord är det vanligt att gärningsmannen faktiskt har arbete och kommer från ordnade sociala förhållanden.

Hur ska man göra för att minska förekomsten av utvidgade självmord?

– Det är extremt svårt att peka på eftersom utvidgade självmord är så sällsynta. Men psykiatrin skulle kunna bli mycket bättre på att systematiskt fråga patienterna om de har tankar på att skada andra. Nu frågar man mest bara om de har självmordstankar.

Just begreppet utvidgat självmord har kritiserats från olika håll för att vara för undflyende och neutralt. Dessutom anser en del att det är ett uttryck för mäns systematiska våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor är en helt annan diskussion och problemområde. Utvidgade självmord utförs av svårt psykiskt sjuka och har inget med mäns strukturella våld mot kvinnor att göra. Det är en helt annan debatt.

Tog livet av sig

Prästen hamnade direkt efter morden 1966 på mentalsjukhus och året efteråt tog han livet av sig.

– Att gärningsmännen i sådana här fall lyckas ta livet av sig en tid efteråt är vanligt förekommande, säger Marianne Kristiansson.

Han begravdes med resten av familjen på Vaksala kyrkogård.