Logga in
Logga ut

Rån för att segra i raskrig

Jakten tar slut när den stulna bilen kraschar rakt in i stadsbussen. Vid bilratten sitter en ledare för Vitt ariskt motstånd och bredvid ligger hagelgevär, maskering och ammunition. På 1990-talet drags Uppsala med i en våldsvåg som kopplas till ett väpnat raskrig.

I hög hastighet kör bilen genom vårnatten mot centrala Uppsala. I höjd med Jälla försöker polisen förgäves att stoppa det stulna fordonet. Men bilens framfart får strax ett abrupt slut. I korsningen Vaksalagatan-Årstagatan kraschar fordonet i våldsam fart in en stadsbuss. En av bilens resenärer måste föras till sjukhus.

I bilen hittar polisen tre avsågade hagelgevär med ammunition, walkie-talkies, klädombyten och maskering. Vid ratten sitter en ökänd 22-årig ledare för VAM, Vitt ariskt motstånd. De tre medresenärerna kopplas också till den våldsamma högerextrema organisationen.

– VAM förde ett öppet krig mot staten och den upplevda judiska konspirationen. För denna våldsamma kamp behövdes bland annat vapen och pengar. Därför rånade medlemmarna banker och gjorde även inbrott för att komma över skjutvapen, säger Daniel Poohl, vd och chefredaktör på Expo.

Vapen i Alunda

Den gripna 22-åringen har tidigare åtalats för att tillsammans med VAM-ledare Klas Lund ha rånat en bank i Vemdalen där bytet blev över 400 000 kronor. I samband med det gripandet hittas även pistoler som stals vid ett väpnat rån mot Lidingö polisstation. Klas Lund dömdes till sex års fängelse för bankrånet, men 22-åringen friades i hovrätten.

– De var tveklöst två av VAM:s frontfigurer under en tid då organisationen var som mest våldsaktiv.

Åtalades för grovt rån

Efter busskraschen i Uppsala i maj 1992 åtalas de fyra männen i bilen, som tidningarna beskriver som skinnhuvuden, för förberedelse till grovt rån. Gevär och ammunition förvarades en tid i en lada i Alunda-trakten, men männen nekar till brott. Säkerheten är rigorös under förhandlingarna i Uppsala tingsrätt. Tidigare har liknande rättegångar mot VAM-sympatisörer urartat i rasistiska slagord och allmänt tumult.

Även denna gång fylls åhörarbänkarna av skinnhuvuden, men förhandlingen går lugnt till väga förutom att tingsrättens toaletter klottras ned med hakkors och VAM-slagord. De fyra männen, mellan 20-29 år, döms för förberedelse till grovt rån till skyddstillsyn och fängelse i ett och ett halvt år.

– Samhället blev lite tagna på sängen av det brutala våldet och fanatismen. Det fanns en naiv syn på den här tiden att VAM-anhängare handlade om buspojkar utan fadersgestalt som hamnat lite snett. Men många var extremt våldsbenägna och politiskt radikala. I dag hade VAM utan tvekan betraktats som en samhällsfarlig terrororganisation, säger Daniel Poohl.

Rånade Knivstabank

Två av männen i den stulna bilen misstänks även ha rånat Nordbanken i Knivsta på 1,6 miljoner kronor tidigare samma år, men bevisningen håller inte. Däremot döms en 23-årig VAM-sympatisör som körde flyktbilen till fem års fängelse. Det här var bara några av flera rån, sprängattentat, bombhot och andra grova brott som VAM utförde i början på 1990-talet.

– Dagens stora radikala högerorganisation, Nordiska motståndsrörelsen, jobbar inte alls på det här sättet. Deras idé är att ställa upp i val, demonstrera öppet på gator och torg och använda sig av sina riktiga namn. Erfarenheten från 1990-talet var att den högerextrema våldsamma kampen inte funkar utan bara skrämmer folk, säger Daniel Poohl.