Logga in
Logga ut

Så blir nya Upptågen

Kaoset på Upptåget ska bli ett minne blott. Åtta nya dubbeldäckartåg som tar dubbelt så många resenärer trafikerar snart sträckan. Wifi, dubbla eluttag och komfortabla säten ska locka pendlarna.

På morgnar och sena eftermiddagar har Upptågen i år många gånger varit proppfulla. Resenärer tvingas att stå eller ta en avgång tidigare eller senare. Detta har framför allt varit jobbigt för pendlare som många gånger valt andra färdmedel.

Moderna schweizare

Men nu har Region Uppsala beslutat sig för att hyra in åtta tågset som ska lösa krisen.

– Det är vår förhoppning och jag tror att det kommer att bli så. Det här är jättefina tåg som har byggts för att passa pendlare och det går utmärkt att arbeta på dem samtidigt som man reser, säger Johan Örjes, (C), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Tågen är tillverkade i Schweiz och ska tåla bistra vintrar med 80 centimeters snö och minus 40 grader. Dubbeldäckarna har wifi, dubbla elutag per säte och det finns extra utrymme för bagage och även cyklar. Dessutom tar vagnarna ungefär dubbelt så många resenärer som nuvarande Upptåget, uppemot 350 resenärer beräknas rymmas per tågset. 2019 ska de åtta nya schweizarna vara i bruk på sträckan Uppsala-Tierp-Gävle.

Ökat resande

Tågen ägs av kollektivtrafikbolaget Transitio, men hyrs av Region Uppsala. Varje tågset kostar omkring 8 miljoner kronor per år att hyra, men det tillkommer även driftskostnader.

– Vi tror att resandet kommer att öka och på det viset lär vi få in mer pengar som kan täcka upp för den investeringen. Hittills har resandet överträffat våra prognoser och inget talar för att den trenden kommer att brytas, säger Jenny Lundström (MP), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.