Logga in

Salsta slott har blivit tv-kändis

Salsta slott har gått från ett slumrande tillstånd till tv-producenternas nya älskling.

Efter serierna Familjen Holstein-Gottorp och Historie­ätarna har nu också årets julkalender spelats in på slottet.

I oktober 2011 åkte Uppsalatidningen till Vattholma för att träffa den nya slottsherren på Salsta, Arne Wiig. Han hade stora visioner för stället som han ville se som ett nytt kulturcentrum.

I bakgrunden spökade dock, utöver slottets egna gengångare, konkurser hos forna hyresgäster. Så nu undrar vi förstås hur det har gått med verksamheten på Salsta slott.

– Det har gått bra! Ambitionen var att öppna slottet för allmänheten och det har vi lyckats med. Många har besökt oss, inte minst efter att slottet figurerat som inspelningsmiljö för tv-serierna Familjen Holstein-Gottorp och Historieätarna, säger Arne Wiig.

Han avslöjar att ytterligare en tv-inspelning har skett på slottet. I december kan alla se resultatet, då historieätarna Lotta Lundgren och Erik Haag åter dyker upp i rutan – fast nu i julkalendertappning.

Ger liv åt barocken

Årets julkalender, Tusen år till julafton, blir en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015.

Det är mycket hemlighetsmakeri kring innehållet, men Uppsalatidningen kan avslöja att avsnittet från Salsta fokuserar på barocktiden.

Sätter personlig touch

Arne Wiig bedriver i dag en varierad verksamhet på Salsta slott. Han erbjuder bland annat guidade turer på slottet, konserter och afternoon tea. Slottet har också många privata bokningar i form av bröllop, konferenser och barnkalas.

Den röda tråden i eventen är Arne Wiig själv, som har många olika roller på slottet. Han är kock, guide, skådespelare, marknadsförare, vaktmästare och mycket mer. Han säger att det krävs en viss bredd för att få ett ställe som Salsta att gå runt. Och mycket hårt jobb.

Känner du någon gång att du tagit dig vatten över huvudet?

– Nej, jag var medveten om vad som väntade när jag gav mig in i det här. Jag tjänstgjorde som präst tidigare och då jobbar man också nästan jämt.

Det har ju varit kärvt för tidigare hyresgäster att få snurr på verksamheten. Varför har du lyckats?

– Jag försöker sätta en personlig touch på mina evenemang. Har jag till exempel middagsgäster här gör jag lite av en föreställning där jag spelar olika karaktärer som har bott på slottet. Jag är ju utbildad religionshistoriker och har dessutom hållit på med teater, så för mig faller det sig som en naturlig profilering.

Vilken är den största utmaningen med att driva Salsta slott?

– Det är ett fysiskt tungt jobb att driva verksamheten på ett slott. Som gammal akademiker har jag fått träna upp musklerna, för det kan vara rena slavgörat ibland. Många hade nog gett upp efter tre dagar.