Logga in

Sju Helvetes Gluggar …

Stadsbilden förändras raskt när Uppsala växer. Som tur är finns det gott om fotografier som ­hjälper oss att minnas hur det såg ut förr. I den här artikelserien lyfter vi tillsammans med ­Upplandsmuseet fram glimtar ur det förflutna.

Paul Sandberg har fångat den nya tidens inträde i ett nötskal på detta foto som visar korsningen mellan Bäverns gränd och Östra Ågatan 1936.

Funktionalismens idéer om sundhet och flödande ljus i rymliga, moderna lägenheter står i bjärt kontrast till den kyffiga och tarvliga, men pittoreska och romantiska, gamla kåken Sju Helvetes Gluggar som nu skattar åt förgängelsen.

Omsjungen kåk

Sju Helvetes Gluggar är besjungen i Gluntarna och omsluten av studentikos nostalgi. Byggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet och fick sina sju karakteristiska vindskupor mot Östra Ågatan i början av 1800-talet.

Under 1840-talet fanns det en beryktad krog här, en ”sämre källare”. Det var den som Gluntarnas skapare Gunnar Wennerberg hade i minnet när han 1882 skrev att namnet uppkommit ”dels av de sju fula utbyggen den hade på taket, dels av sin diaboliska natur under taket”.

Diabolisk eller inte, de nyktra kyrkböckerna visar att det mestadels bodde vanligt, städat folk här och krogen tycks ha stängt igen ganska snart.

Praktexemplar

Förutom bostäder fanns här en tobakshandel på gaveln och det är den som står kvar på fotot. För ovanlighetens skull är det tjusiga funkis­huset, som nyss har glufsat i sig större delen av Sju Helvetes­ Gluggar, inte ritat av stadsarkitekten Gunnar ­Leche utan av den begåvade och skicklige byggnadsingenjören Simon Lindsjö.

Se på de smäckra balkongerna i smide med skärmar av frostat glas – de skulle göra vilken arkitekt som helst på 2000-talet grön av avund!

 
 
  • Mest lästa