Logga in

Skapar dataspel på sommarlovet

Sommarläger för barn – det borde väl betyda solsken och spring i benen ute i grönskan? Inte alltid. I veckan deltog 26 barn i en kurs i programmering.

Sommarlovet har börjat men i ett av klassrummen på Kunskapsskolan pågår full aktivitet.

– Jag har gjort så att du måste välja i början om du binder fast din häst vid ett träd innan du går in i grottan. Vad du svarar på den frågan kommer avgöra om din riddare eller trollkarl dör på slutet, säger Emil Winroth, 14, från Skölsta.

Bredvid honom sitter Sara Abdulrahim, 15, från Nyby.

– Jag har gjort ett spel om ett korrumperat land där en motståndsgrupp vill störta regimen, säger hon.

Vid alla bänkar sitter elever med varsin laptop och programmerar textbaserade dataspel. Här får de lära sig grunderna i programmeringsspråket Python, med variabler, if-satser och loopar.

Jakob Halldin, till vardags ingenjörsstudent inom it, har på kort tid dragit igång ett sommarläger.

– En kompis startade ett sådant här läger i Göteborg år 2017 och han frågade om jag ville göra samma sak eftersom det inte fanns något liknande här, säger Jakob Halldin som satte upp lappar i Uppsalas skolor och på bara någon månad fick ihop 26 kursdeltagare.

– Jag gör det för att sprida glädjen i att programmera och visa dem hur mycket man kan göra. Det finns en bild av att programmering är något man måste göra ensam i hemmets mörka vrå, men så är det inte alltid.

Ska man inte vara ute i friska luften på sommaren?

– Vi tar pauser och är ute här i parken också. Leker lekar, dricker saft och är sociala. Det är ett härligt gäng där de flesta inte kände varandra innan.

 
 
  • Mest lästa