Logga in

Skyltar med traditioner

Snart är det dags för skrålande och flakåkande studenter att fylla Uppsalas gator – traditionsenligt viftande med sina skyltar i händerna. Men vänta, traditionsenligt sedan när då?

– Det är lite kul, senast förra veckan var det en kund som kom in och ville ha hjälp med ett foto från ett studentfirande på 30-talet och där var det faktiskt skyltar med. Men traditionen med skyltar kom nog igång ordentligt först på 80-talet, säger Hans Österberg på Uppsala Fotokompani där man i flera år ju haft just studentskyltar som sin största och kanske viktigaste produkt.

Nere i butikens lager råder febril verksamhet, och det printas, bildbehandlas och spikas på löpande band. Färdiga skyltar i mängd står packade och redo att hämtas upp, för att sedan följa sina nya, stolta ägare på sina första steg mot en förhoppningsvis ljusnande framtid.

– Det är ungefär 1 500 elever som går ut och vi gör upp mot 600 skyltar varje år – nu har vi kanske 400 stycken kvar i butiken eftersom många tenderar att hämta upp sina skyltar dagen innan utspringet.

När sätter tillverkningen igång?

– I februari, men jag börjar egentligen fixa och göra om våra mallar redan i augusti. Sedan kommer folk ända fram till dagen innan själva utspringet och vill ha en skylt... vi brukar hinna fixa det med.

Går det att se några trender genom åren?

– Absolut, det gäller både motiv och mallar. Förr kunde det nog vara lite mer ”genanta” bilder, men jag tror det har blivit känsligare... nu ska det vara så gulligt som möjligt, med en enkel mall, säger Hans Österberg och pekar på några av de cirka 30 mallarna.

Har ni behövt säga nej till någon bild någon gång?

– Vi kanske har fått lov att beskära lite, någon rumpa eller så, men nej något extremt har vi inte fått in. Ibland har vi ju dock fått säga nej om ett foto haft för dålig kvalitet för att förstora, men då är det ju av tekniska skäl...

Erik Österberg menar att deras egen arbetsinsats nog kommer att minska i takt med att allt blir mer och mer digitalt, men att intresset för att hålla skylttraditionen levande kommer hålla i sig lång tid framöver. Och tur är väl det.

– Det är lätt ett av det absolut roligaste jobben – det är ju så mycket glädje runt det hela.

Utbildningshistorikern Sara Prytz har sökt i tidningsarkiven och funnit bilder med glada Uppsalastudenter med skyltar i händerna från tidigt 1940-tal.

– Då var ju traditionen att familj och släkt väntade på skolgården utanför för att ta emot sin student, och skylten – då endast med namn – var mest till för att denna lätt skulle kunna hitta sin familj i folkmassorna. Sedan avskaffades studentexamen och det blev mer fokus på fest och firande – skyltarna fick bild och smeknamn, och blev mer familjära.

Även Germund Larsson, doktorand vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, menar att just avskaffandet av studentexamen utgör en viktig brytpunkt när det gäller själva firandet och en början på de traditioner vi känner till idag.

– Nu är ju studenten mer en markering av att en period av skolgång är över, och att man går in i ett vuxenliv – det finns ju idag inga krav på att man ska ha klarat av sina studier för att få firas som student. Kanske är det just denna övergång som gör att föräldrar gärna visar bilder på sina barn när de är små – minnas och fira att en period i barnets liv är över och en ny tid påbörjas.