Logga in

”Spel förklarar vår samtid”

Tv-spelskulturen handlar om så mycket mer än att bara spela spel. Olle Sköld, forskare på Uppsala universitet, har fördjupat sig i spelgemenskaperna och hur de kan dokumenteras för framtiden.

Kulturen kring tv- och dataspel omfattar i dag så mycket mer än själva spelandet. Ibland väcker spelgemenskaperna uppmärksamhet, som när spelare i krigsspelet Battlefield nyligen hade fredsmanifestationer med eldupphör vid jubileumsdagen för första världskrigets slut. Eller när en minnesstund för Lill-Babs arrangerades i gangsterspelet GTA.

Men aktiviteterna och diskussionerna pågår ständigt, bortom den stora allmänhetens ögon, mellan spelare i ett oändligt informationsutbyte på mängder av plattformar.

– En aktuell arkivvetenskaplig fråga är hur man ska hantera alla dessa digitala artefakter. Hur ska en forskare eller en någon annan om 20 år kunna utforska dagens spelkultur, undrar forskaren Olle Sköld som i sin doktorsavhandling ”Documenting Videogame Communities” granskat hur spelgemenskaper fungerar och hur de kan bevaras för framtiden.

– Jag har till exempel tittat på vad som hände på spelarforum år 2010 när det skulle komma en stor expansion till "World of Warcraft" som innebar att stora förändringar i spelvärldens geografi. Mängder av spelare samlade in och delade minnen – foton, filmer och berättelser från sina favoritplatser i spelet.

Riskerar den här kulturen att suddas ut av tidens tand?

– Spelproducenterna själva har ingen huvudfokus på sina produkter som kulturarv och på att spara material. Jag tror att det är viktigt att involvera både spelare och spelindustrin i bevarandet. Spel är en meningsfull del av människors liv, en viktig komponent för att förklara samtiden och för att förstå den digitala teknikens insteg i vår vardag. Vad gör mina barn när de får en iPad? De spelar spel och det är så de lär sig att använda paddan.

Medielbilden av gamers handlar ofta om stillasittande ungdomar som skyr socialt umgänge, är det någon som rynkar på näsan åt din forskning?

– Inte alls. Jag fokuserar på de meningsfulla och produktiva aktiviteterna som kringgärdar spelande. Jag får snarare positiva reaktioner, att det är intressant hur intrikata och professionella verksamheter utförs i spelsammanhang. Aktiviteter som sker med engagemang, kunskap och noggrannhet.

Vad är din egen relation till tv-spel?

– Jag har spelat spel sedan jag var liten – konsolspel, pc-spel, äventyrsspel, flyg­simulatorer, strategispel och allt möjligt. Numera spelar jag så mycket jag hinner men det är inte mycket, sedan jag fick barn. Min forskning har i någon mån blivit ett substitut för att spela själv.