Logga in
Logga ut

Spelet om makten kan avgöras med helt nya lag

Valresultatet blev en jämn historia mellan blocken. Både lokalt och på riksplan råder stor förvirring om vilka som ska ta makten. Trots att Miljöpartiet gick bakåt rejält i Uppsala ser det ut som att det ändå kan få en nyckelroll.

Varken de rödgröna med 38 mandat eller alliansen med 36 mandat har egen majoritet i fullmäktige eftersom SD har 7 mandat. Uppsalatidningen ringde runt till kommunfullmäktiges partier för att höra hur de ser på möjligheterna att få inflytande och att samarbeta med andra partier.

nErik Pelling (S), kommunalråd: ”Vi är största partiet och tillhör största blocket med V, MP och FI, men har inte egen majoritet. Fredrik Ahlstedt (M) har sagt sig vara beredd att gå in i ett minoritetsstyre, men det har vi sett hur det har gått i Gävle. Uppsala behöver ett stabilt styre. Därför ser jag ett mittensamarbete med MP, L och C som ett realistiskt alternativ. Vi har mycket gemensamt med de partierna och skulle kunna komma överens på ett bra sätt.”

nFredrik Ahlstedt (M), kommunalråd: ”Vi är inställda på ett alliansstyre och har ett stöd av majoriteten i fullmäktige att ta över. Resultatet av valet är tydligt, Uppsalaborna vill ha en förändring. Vi vill även få över MP och har haft ett möte med partiets representanter. Inget annat parti utifrån är aktuellt att ingå i alliansen och vi vill inte samarbeta med SD. Om MP tackar nej kommer vi arbeta med breda lösningar och kompromisser för att få igenom våra förslag.”

nTobias Smedberg (V), tillträdande gruppledare: ”Det gick bra för oss i valet och vi är tredje största parti. Vi är beredda att samarbeta med alla partier som fokuserar på jämlikhet, klimatfrågan och jämställdhet, men fascistiska SD är uteslutet. Helst ingår vi i ett majoritetstyre. Rödgröna har inte egen majoritet, men vi kan tänka oss L i ett eventuellt samarbete. I annat fall kommer vi att driva effektiv vänsterpolitik i opposition.”

nStefan Hanna (C), kommunalråd: ”Centern är den stora lokala vinnaren i det här valet. Vi vill fortsätta att ha ett bra och nära samarbete med alliansen. Det är ett givande och tagande och så klart vill vi ha inflytande i en sådan koalition. För att få en egen majoritet har vi sträckt ut handen till MP. Det är prio ett att se om det går att få till ett sådant samarbete där även M, KD och L ingår. Går inte det får vi se om andra konstellationer fungerar. Men vi kan inte samarbeta med FI, V eller SD.”

nMohamad Hassan (L), kommunalråd: ”Resultatet har gett oss ett sådant utgångsläge att alliansen behöver söka samarbete med andra partier. Vi ska försöka locka till oss MP och när det partiet startade var MP inte knutna till de rödgröna. Nu har de fått stryk efter fyra år med S och vi får se om de kan tänka sig ett annat samarbete. Jag förstår att S vill se ett mittensamarbete, jag hade gjort likadant om jag var Pelling, men den inviten får vi värdera senare.”

nSimon Alm, (SD), gruppledare: ”Vi är vågmästare och kommer inte propsa på att vara med i en majoritet. I alliansen ingår det för många olika partier och det är för spretigt. Däremot kan vi tänka oss att stödja andra partiers enskilda förslag och den typen av styre finns även i andra kommuner. Det har varit många ovärdiga uttalanden om oss och vi får se vilka partier som är sam­­arbetsvilliga och har en trevlig ton. Det skulle vara o­smart av oss att berätta redan nu vilken av Fredrik Ahlstedt och Erik Pelling vi ser som kommunstyrelsen ordförande.”

nJonas Segersam (KD), gruppledare: ”KD gick till val som ett alliansparti och vi vill arbeta utifrån det antingen i majoritet- eller minoritetsstyre. Vi är däremot öppna för alla typer av samarbeten, men SD är ändå inte aktuellt. SD har gott ut och sagt att de inte kommer stödja några andra partier öppet. Nu gäller det att diskutera hur vi kommer att gå vidare för att få ett ansvarsfullt och förutsägbart styre i Uppsala och jag har stora förhoppningar på det”.

nRickard Malmström, (MP), kommunalråd: ”MP är ett samarbetsparti och för oss är det viktigt att säkra en progressiv miljöpolitik. Vi vill därför få till en stabil majoritet och inte styra i minoritet eller vara beroende av SD:s stöd. Vi har nyckelpositionen och har blivit uppvaktade av nästan alla andra partier. Helt plötsligt är vi väldigt populära. Förstahandsalternativet är ett fortsatt sam­arbete med S och skulle det inte gå får vi se på alliansens förslag.”

nLovisa Johansson, (FI), tillträdande gruppledare: ”Det är ett oklart läge och ingen vet hur det kommer att bli. Vi kommer inte att kompromissa med mänskliga rättigheter. SD är inte aktuella för samarbete. C har gått ut med att de inte vill samverka med oss. Fortfarande är det mycket kvar att ta ställning till och diskutera.”