Logga in

Splittrad syn på ny kultur

E-cigaretter, eller ”vejpers” från engelskans ”vape”, har funnits på marknaden tillräckligt länge för att både hinna prisas och kritiseras. Industrin växer, och så även i Uppsala. Men hur farligt eller ofarligt är det egentligen att vejpa?

E-cigaretten har utvecklats till en miljardindustri. År 2004 kom vejpers ut på marknaden i Sverige. Trenden är även stark i Uppsala där det i dag finns tre större vejpbutiker.

Inne i Cigge Store lyser färgglada flaskor under ett tunt lager dimmig ångrök. Doften av söt frukt slår till direkt när man går in genom dörren. Butikschefen Niklas Rigtorp visar upp några olika vejpmodeller.

Det finns allt från enklare pennliknande modeller till större, mer avancerade prylar. E-cigaretter innehåller inte tobak utan fylls på med så kallad ”e-juice”, en vätska med eller utan nikotin, glycerol, glycerin och smakämnen. Ett uppladdningsbart batteri och en förångare omvandlar vätskan till ånga som andas in.

E-cigarettföretagen marknadsför produkten som ett sundare alternativ till cigaretter. Men forskare är splittrade.

Magnus Lundbäck är läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus och docent på Karolinska Institutet. Han anser att man bör ha ett kritiskt förhållandesätt till en del av den forskning som finns i dag.

– En stor del av forskningen domineras av den industri som tillverkar e-cigaretterna, det vill säga den gamla tobaksindustrin som ju haft en tveksam relation till forskning genom årtionden. Därför är det viktigt att vi som sysslar med oberoende forskning också studerar detta.

Magnus Lundbäck har studerat vilka effekter e-cigaretter har på hjärta och blodkärl.

– Vi har sett att man får styvare kärl efter exponering för e-cigaretter. Och desto styvare kärl desto större är risken för hjärtinfarkt och stroke.

Är vejping en effektiv metod för att sluta röka?

– Genom enkätstudier ser man att risken är stor att det slutar med att man använder både e-cigaretter och vanliga cigaretter. Det finns också studier som visar att e-cigaretter inte är bättre än andra medel som till exempel nikotinplåster. Därför kan vi som läkare inte rekommendera e-cigaretter.

Niklas Rigtorp och Marcus Gomes på Cigge Store tycker att varningarna är överdrivna.

– Det är ingen som påstår att det är 100 procent ofarligt att vejpa. Produkter som innehåller nikotin påverkar såklart, men det är ändå bättre än att röka cigaretter, säger Marcus Gomes.

Hyllorna är fyllda av flaskor av alla möjliga smaker – kanelbulle, vattenmelon, våffla. Just detta oroar forskare som tror att ungdomar lockas till att börja vejpa. Speciellt i USA har industrin kritiserats hårt för att marknadsföra e-cigaretter mot tonåringar.

Industrin i Sverige ser dock annorlunda ut menar Marcus Gomes.

– Den kritiken kan jag förstå. Vi undviker att köpa in barnsliga smaker och loggor som kan locka unga. Men vi är ju vuxna och måste också få ha tillgång till goda smaker.

Att vejpa har utvecklats till mer än bara ett beroende, det är en kultur, berättar Clas Thunell Svens, butikschef på Vape Nation där man varje vecka har ”fredagsmys” för vejpare som vill umgås och ånga.

– Det har blivit mer socialt acceptabelt under åren och det har kommit mer seriösa företag. Många av våra stammisar är intresserad av lite mer avancerade prylar, att vejpa är som att vara intresserad av cigarrer eller whiskey.

Clas Thunell Svens har själv varit rökare, men lyckades byta ut ciggen mot vejpen.

– Men jag skulle aldrig rekommendera någon som inte redan röker att börja vejpa.

 
 
  • Mest lästa