Logga in
Logga ut

Starksprit serveras på sjukhusområdet

Akademiska sjukhuset arbetar för att minska folks alkoholkonsumtion. Men inför bandy­finalen serveras det starksprit på sjukhusområdet.

– Vi är en resurs även för Studenternas, säger Henrik Pedeby, kommunikationsdirektör på Ackis.

Akademiska är en del av ”Nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer” som bland annat arbetar med att förbättra folkhälsan ute i samhället.

Slutna sällskap

På själva sjukhuset är det till exempel rökförbud förutom i speciella rökrutor utomhus och alkohol har tidigare endast kunnat köpas under speciella kvällar med slutna sällskap.

– Vi har haft en del disputationsfester och liknande här, men det händer inte så ofta längre. Region Uppsala serverar i regel aldrig alkohol numera i festsammanhang, säger Henrik Pedeby.

Frukost med sprit

Men inför bandyfinalen frågade restaurang Heat, som ligger mellan Akademiska och Studenternas, sjukhusledningen om det var okej att alkohol serverades i samband med matställets bandyfrukost.

– Vi funderade ett tag och sedan sa vi ja. Vi ser oss även som en resurs för Studenternas. Arenan ligger i anslutning till sjukhuset och det nya parkeringsgaraget kan även användas av de som vill gå på matcher.

Är det inte konstigt att säga ja när ni som sjukhus arbetar för bättre folkhälsa?

– Nej, jag tycker inte det. Det är ett enstaka tillfälle och jag ser inte att det skulle vara ett problem. Men visst, jag förstår frågan och man kan se det från olika håll. Hittills har vi inte fått några kritiska synpunkter i alla fall.