Logga in

Startar eget ”Biggest”

Han gick ner 44 kilo, var nära att ­vinna ”Biggest loser” – och fick en hjärtmuskelinflammation på kuppen. Nu har Mattias Lag från Uppsala köpt en kursgård för att driva sitt eget ­viktminskningsprogram.

Tidningen har tidigare berättat om Uppsalabon Mattias Lag som var en av årets deltagare i tv-programmet ”Biggest loser”. Förra veckan, i säsongens näst sista avsnitt, stod det klart att han blivit tvungen att avbryta innan finalen.

– Jag hade fortsatt träna åtta timmar om dagen trots att jag var superförkyld. Men det märktes aldrig på utsidan så läkarna hade ingen aning, säger Mattias Lag.

I ett moment där deltagarna skulle springa uppför en backe med flera stora bildäck hängande efter sig säckade han ihop och blev liggande på marken med stark smärta i bröstet.

Som tur var fanns ett läkarteam på plats.

– Det blev ambulans till Ackis direkt och läkarna sade att jag hade fått en hjärtmuskelinflammation.

Hade han inte tvingats avbryta låg Mattias Lag bra till för att vinna hela tävlingen.

– Jag hade gått ner mest av alla, 44 kilo. I efterhand är jag bara glad och tacksam över att ha fått vara med i programmet.

Efter programmet gick han ihop med en annan Biggest loser-deltagare, Johan ”Sune” Sundahl, för ett nytt projekt.

– Det blir nästan en kopia av tv-programmet men vi har förädlat konceptet. Den största skillnaden är att vi inte har några kameror och ingen offentlig invägning.

Upplägget är snarlikt Biggest Loser och först testade de att förlägga verksamheten till Ekolsunds slott, där programmet spelas in, men det blev för dyrt att hyra in sig där en längre tid.

Nu har de i stället köpt hela Föllingegården i Östersund – en fastighet på 2 400 kvadratmeter – och byggt om det tidigare hälsohemmet till en ”viktklinik”.

– Det är ett gigantiskt komplex där vi kommer ha 36 rum med 72 platser. Vi har även byggt tio småkök där deltagarna kan laga mat samtidigt. En jättesatsning för oss men vi vet att det är 2 000 personer som söker till Biggest loser” varje år – men det är vara 16 personer som blir antagna till programmet. Vår första camp börjar 21 juli och den är nästan fullbokad redan nu.

Han betonar att vården leds av läkare som garanterar att viktminskningen sker på rätt sätt.

– Läkaren ser över vilken nivå på träningen som är lämplig för varje person. Vi har dessutom dietister, viktcoacher, yogainstruktörer och personliga tränare på plats. Som mest kommer det att vara tio experter på plats, säger Mattias Lag.