Logga in
Logga ut

Staten fixar skoj för de unga

Parkour, segling, filmläger och klättring. I sommar anordnas det massor av skoj för Uppsalas sommarlovslediga unga – och många aktiviteter är helt gratis.

Alla barn och unga har en hel del att se fram emot i sommar nu när skolorna har stängt. Bland annat blir det sommarbio, matskola, lajv, segling, teaterkurser och olika former av läger.

Gratis matpauser

Många av aktiviteterna som Uppsala kommun arrangerar är kostnadsfria och ofta ingår lunch och mellanmål för deltagarna.

– I Uppsala ska alla barn och unga ha möjlighet till en meningsfull fritid, och därför känns det väldigt positivt att regeringens satsningar ger oss möjlighet att kunna erbjuda kostnadsfria aktiviteter som berikar barnens sommarlov, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Bokbussen kommer

Fritid Uppsala bjuder in till aktiviteter i flera stadsdelar och samarbetar med Biotopia och Naturskolan med utflykter till Hammarskog och Tallkrogen.

Även Bibliotek Uppsala har ett brett utbud av aktiviteter och flera program är förlagda till landsbygden.

– Vår biblioteksbuss gör under två veckor flera stopp på landsbygden och erbjuder lovaktiviteter i samarbete med bygdegårdsföreningar och församlingshem. Vi arbetar uppsökande och möter människor där de bor, säger Ida Hedin, bibliotekarie på Biblioteksbussen.

Förutom biblioteksbussens sommarturné, då man bland annat kan testa återbruksslöjd och cirkus, blir det aktiviteter på flera landsbygdsbibliotek. Uppsala läns 4H anordnar matskola i Björklinge och Lyckebokyrkan arrangerar Sommarkul i Storvreta. På allaktivitetshuset Allis blir det sommarlovsläger med bland annat dans, klättring, parkour och skate.