Logga in
Logga ut

Stenbeck en drömgäst

En ny podcast från Uppsala riktar sig till den som är vd, företagsledare eller drömmer om att bli det. Arash Gilan, vd för den digitala byrån Viva Media, är mannen bakom ”VD-podden”.

Hur föddes VD-podden?

– Jag ville lära mig mer och hade planer på att gå en MBA-utbildning (vidareutbildning i företagsekonomi, reds anm) men hade inte riktigt tid. Så började vi fundera på att starta en podd och jag tänkte att man kanske kunde få ut båda delarna. Varför inte sitta ned med jätteintressanta människor, lära sig av dem och sprida kunskap till andra?

Inte helt fel för ditt personliga nätverk heller?

– Nej, absolut inte. Och jag skriver böcker också så det här blir ett sätt att få ut mina egna tankar också i ett medium som passar vår målgrupp.

Är du influerad av ”Framgångspodden”, som ju blivit väldigt populär?

– Det kan jag inte påstå. VD-podden är inte en intervjupodd som handlar om någons liv. Jag har saknat en podd om alla dimensioner av att bygga ett bolag, och utmaningarna i det. Hur bygger man en företagskultur? Vad är innovation? Jag vill prata om de ämnena, inte om livsberättelser.

Vem ser du som lyssnare?

– Den fasta gruppen lyssnare är entreprenörer eller företagsledare. Sedan har du dem som längtar eller drömmer om att bli ledare, sitta i ledningsgrupp och starta bolag.

Några av de första gästerna är Hélène Barnekow, Karin Zingmark, Per Schlingmann, Christer Olsson och Frida Boisen. Finns det någon röd tråd där?

– Tanken är att ha vartannat avsnitt med en företagsledare av något slag, och vartannat med en expert – forskare eller författare – där vi fördjupar oss i ett ämne. Jag kommer att bjuda in personer som jag intresserar mig för. Det kan vara att jag läst en bok av dem och vill prata om den. Eller någon vd som vore intressant att prata med om olika frågor.

Kommer ni att sälja reklam i podden om det blir fart på den?

– Nej. Vi har en tanke om att låta lyssnarna slippa reklam. Alla spolar ändå förbi reklamen.

Har du någon drömgäst?

– En absolut drömgäst vore Cristina Stenbeck. Hon är en otroligt häftig bolagsbyggare som tagit över ett familjeföretag och modigt lagt om hela strategin. Storytels grundare Jonas Tellander vore väldigt kul också. Hela den resan – från pitchen på Draknästet till att bli ett eget Netflix för böcker. Sen finns det ju internationella drömgäster men jag vet inte hur troligt det är att Obama gästar VD-podden (skratt).

Är du en bra vd själv?

– Jag jobbar på det och jag kommer troligen aldrig att bli klar med den resan. Jag gör mitt bästa för att vara den vd jag själv skulle vilja ha och bygga det bolag som jag själv skulle vilja jobba i.