Logga in
Logga ut

Stor galakväll för Uppsalas idrottsliv

Uppsala Idrottsgala 2019 handlar förvisso om sport och prestationer, men speglar även ett samhälle i förändring där den yngre generationen tar större plats.

Även i år ska Uppsalas idrottsvärld uppmärksammas och belönas. I år äger Idrottsgalan med stort I rum på Uppsala slott, där pris i tio olika kategorier kommer delas ut. Redan förra sommaren tillfrågades Sevana Ghadimi om hon ville ställa upp som konferencier, och för den numera CSR-ansvarige på Svenska fotbollsförbundet – tidigare grundare av Tris (Tjejers rätt i samhället) och projektet Ronjabollen – var svaret givet.

– Även om det känns lite nervöst, så tackade jag självklart ja: jag vill ju kunna bidra till idrotten i Uppsala. Och så har jag ju två side-kicks med mig, en på scen och en på golvet, tillägger hon och nämner Zellouts vd Tommy Lindgren och P4 Upplands Bosse Pettersson – den senare en veteran i gala­sammanhang.

Sevana Ghadimi har arbetat på Svenska fotbollsförbundet sedan 2017, där hon i sin roll kunnat använda många av de erfarenheter som åren med både Tris och Ronjabollen gett henne: Framför allt att inkludera underrepresenterade grupper i idrottslivet, med särskilt fokus på att skapa en arena för tjejer med utländsk bakgrund inom fotbollen.

Hur ska man jobba för det?

– Det handlar helt enkelt om nya sätt att rekrytera. Skolan är en otroligt viktig plattform, där man till exempel bör låta profiler inom idrotten komma ut och berätta och informera om vilka möjligheter som finns – de underrepresenterade grupperna måste fångas upp tidigt.

Vad tycker du om idrottsgalan – har den förändrats genom åren?

– Fler ungdomar och fler tjejer finns bland de nominerade idag, men det är i och för sig inte något som är unikt för just Uppsala Idrottsgala, utan det kan man se även på andra håll. Jag skulle säga att det egentligen speglar en större samhällsförändring där den yngre generationen tar allt större plats. Och bland dem är det även mer jämställt.

Har du någon favorit bland kategorierna?

– Jag brinner verkligen för Årets eldsjäl, eftersom det är alltid någon inom sin idrott som gör det där lilla extra.

När Sevana Ghadimi får frågan om varför idrotts­galor är viktiga, kommer svaret snabbt.

– Det är viktigt att bli sedd och uppmärksammad för det man gör, och eftersom idrott är en så pass stor del av samhället blir framstående personer inom idrotten även stora förebilder för många.