Logga in

Ta med hunden på puben

Att ta med sig hunden ut på pub­rundan verkar vara en växande trend i stan. Golden retrievern Barbro gav sig ut för att testa hur hundvänligt Uppsalas uteliv är.

Länge har våra fyrbenta vänner stängts ute från såväl restauranger som butiker, men nu verkar det som att allt fler lokala näringsidkare välkomnar hundar in i sina lokaler.

I Sverige har det länge funnits hårda regler mot att ha sällskapsdjur i livsmedelslokaler. Men 2012 ändrades lagstiftningen så att djur får följa med in på krogar och restauranger, så länge det inte finns risk för att livsmedel smutsas ner. Det är dock upp till ägaren att själv bestämma om husdjur tillåts.

I Uppsala finns en rad kaféer och barer som tillåter hundar. Taps beer bar på Drottninggatan är en av dem.

– Det är bra att det finns möjligheter för djurägare att gå ut, men sedan kan såklart inte alla ställen vara hundvänliga för då blir det ju svårt för allergiker. Men vi tycker mycket om djur och tycker att det är trevligt att ha dem här, säger Johan Nohrén, barchef på Taps beer bar.

När Sigrid Holm, Filippa Arkeving och Alexander Hagström får syn på Barbro i baren ber de genast om att få klappa henne. De tycker att det verkar som att allt fler ställen i Uppsala tillåter pälsdjur.

– Vi älskar hundar, så det här är ju supermysigt! Men det är såklart att man måste tänka på allergiker också. Det kan ju bli svårt för dem, säger Sigrid Holm.

Johan Nohrén håller med om det finns en risk att gäster som är allergiska inte vill komma in på baren.

– Det är svårt, men vi har inte mött någon som uttryckt sig negativt kring det ännu, säger han.

Bryggeriet Ångkvarn på Östra Ågatan är ett populärt hak för hundägare. Här är djur tillåtna så länge de är lugna och inte sitter i soffan.

– Vi tillåter både barn och hundar så länge de uppför sig, vi tycker det är trevligt. Men om vi vet att en hund ska komma in brukar vi kolla med de andra gästerna att de är okej med det, säger Erik Bennbom, källarmästare på Bryggeriet Ångkvarn.

Hur ser du på att allergiker kanske avstår från att komma hit?

– Hur jag än vänder och vrider på det kommer jag alltid att tappa vissa kunder. Vissa vill inte ha barn på restaurangen, vissa gillar inte gluten och andra vill till exempel bara äta pizza, men det lagar vi inte här. Vi vill tillfredsställa de gäster som gillar det vi gör helt enkelt, förklarar Erik Bennbom.

Marie-Louise Luther på Astma- och allergiförbundet är skeptisk till trenden att låta pälsdjur röra sig i offentliga lokaler. Hon anser också att krogarna bör informera om att de tillåter husdjur, vilket ingen av de barer som Barbro besöker i Uppsala gör.

– Om allt fler serveringar tillåter djur menar vi att personer med pälsdjursallergi riskerar utestängas från dessa miljöer – något som i förlängningen skulle kunna innebära diskriminering. Dessutom ska det finnas tydliga skyltar som talar om att det förekommer pälsdjur i lokalen, tycker vi, säger hon.

På Pitcher’s i Påvel Snickares gränd möts Barbro av en skål med vatten och hundgodis. Här han man också planer på att skapa en hundmeny för att locka ännu fler husdjur.

– Vår idé är att baren ska vara som ett andra vardagsrum, och då är det ju normalt att man vill ha sina lite hårigare vänner där också, säger Andreas Hjortsberger, ägare av Pitcher’s.

Visst blir det lite nyfikna skall och nosningar när Barbro stöter på Rudi (en Irländsk setter/welsh springer spaniel) vid bordet bredvid, men de vet båda att skall är lika med hemgång och lugnar snart ner sig.

– Det är svårt att gå ut när man har en hund, men det här är väldigt trevligt och smidigt, säger matte Dinah.