Logga in
Logga ut

Tar det piano i nya tider

Pianofabriken står kvar när Boländerna byggs om. Nylund & Son är en högst levande kvarleva från tiden då Uppsalas klassiska industriområde var nytt.

Pianofabriken Nylund & Son är sedan snart 100 år den första utposten i Uppsalas största industriområde. Vd Göran Lundahl är noga med att kalla de här kvarteren för ”främre Boländerna”. Skrotupplag och verkstäder hittas först längre in i området.

– Jag är väldigt glad över vårt läge här, i en vacker byggnad som ligger allt mer centralt, nu när centrum utvidgas. Våra lokaler har också en väldigt fin atmosfär som är fantastisk att jobba i, säger han.

Nylund & Son tillhör de äldsta kvarvarande företagen i Boländerna. Företaget grundades på Vretgränd i centrum 1906, flyttade till nuvarande adress år 1927 och gjorde därmed samma resa som hela stadsdelen. Den plats som menas med namnet Boländerna hade sakta förskjutits allt längre från centrum, i takt med att staden växte.

För bara lite drygt 100 år sedan var det här betesmark som låg så långt från gårdar och central bebyggelse att bodar behövdes till förvaring. Området kallades därför Bodlandet, senare Bodländerna, vilket blev Boländerna. Genom flytten gick Nylund & Son i bräschen för Boländernas omvandling till det industriområde som kom att rulla ut sig på de gamla betesmarkerna söderut.

Grundaren Emil Nylund lämnade efter flytten över företaget till sin son Martin Nylund som såg pianofabriken blomstra under 1960-talet, med drygt 50 anställda och en produktion på cirka 1 000 pianon om året. Sedan fick nästa son ta över och Bo Nylund tvingades under ett tufft 1970-tal, där den svenska pianoindustrin konkurrerades ut av billigare länder, ändra firmans inriktning och upphöra med tillverkningen av pianon.

– För min del började det med att jag arbetade i en musikaffär i Borås. Där växte intresset för att lära mig hantverket, säger Göran Lundahl som började studera till pianotekniker och klev in på pianofabriken en dag i början av 1990-talet.

Han blev anställd år 1991 av Bo Nylund och driver i dag Nylund & Son ihop med Monica Nylund, tidigare gift med Bo som gick bort 1995.

Nylund & Son utför fortfarande reparationer men den största delen av intäkterna kommer från försäljningen av pianon och flyglar. Företaget går bra, pianon är fortfarande populära och hantverket har inte förändrats. Numera kan du även köpa elpiano här, och få hjälp att hitta rätt appar och datorprogram för att lära dig spela i hemmets lugna vrå.

– Det är en väldig utveckling på den digitala sidan så den har vi satsat på. Många pratar i dag om ”pianodöden” men den finns inte. Intresset för att spela piano har alltid varit stort.

Hur ser du på Boländernas framtid?

– Det är kul om man kan blanda gammalt och nytt så att man inte bara river alla gamla fastigheter och bygger nya. Sedan kan jag personligen önska en mer enhetlig stil än vad det har blivit på andra sidan Strandbodkilen, mot Resecentrum. Och så hoppas jag att man behåller Bergsbrunnaparken här, och några andra grönområden.

Finns det något negativt med en upprustning av Boländerna?

– Nej, om det blir lite mer liv och rörelse här i Boländerna så är det nog bara bra för affärerna. Och kanske blir det lite säkrare nattetid, jämfört med ett öde industriområde. Även om vi pianoförsäljare inte är särskilt utsatta för inbrott och smash and grab-kupper, säger Göran Lundahl och skrattar till.