Logga in

Tar ton för de vilda provinserna

Projektet heter ”Betula” – björk på latin – och presenterar ny musik från Björklinge med omnejd. Medverkar gör stjärnor som violinisten Erika Lindgren Liljenstolpe och Anders Falk från Adolphson & Falk. ”Det är vild musik från provinserna norr om Uppsala”, säger lokalprofilen Lasse P Hedenström.

Han vill ingjuta stolthet i lokalbefolkningen. Visa vilken stark och tidlös musiktradition som finns förankrad i den uppländska myllan. Och så lära känna nytt folk, förstås.

– Jag gillar att nätverka, för jag känner ju knappt en käft i Björklinge, säger Lasse P Hedenström när vi ses på ett café i centrum.

Till Björklinge flyttade han först år 2012. Men för att knappt känna några käftar så är han ändå lokalt välkänd från sina snart 15 år på Björklingebiblioteket, där Lasse, numera pensionär, fortfarande hoppar in som bibliotekarie ibland.

Genom sitt musikintresse lärde han känna Urban Larsson, infödd Björklingebo. Båda hade tidigare pysslat med diverse musikprojekt. Lasse är låtskrivare och hade bland annat spelat in ett par barnskivor på 1980-talet under namnet ”Lasse P och hans lekkamrater”. Urban hade turnerat i 20 år som basist åt bland annat svensktoppsångaren Gunnar Wiklund, och med tiden byggt upp en lyxig studio hemma på tomten. Lasse och Urban bildade americanbandet One Horse Town.

– ”Vad tycker du mer att jag ska göra med den här studion?” sade Urban och jag gav honom fem förslag. Ett av dem var att spela in nyskriven lokal musik, för det finns jättebra musiker i trakten, säger Lasse.

Projektet fick namnet Betula (det latinska ordet för björk) och är baserat i Björklinge men samlar musik från hela regionen norr om Uppsala.

– Vi fick med oss Björklinges hembygdsförening och sökte projektbidrag från kulturnämnden. Sedan var det bara att köra. Deadline är 31 mars 2020, då ger vi ut en samlingsskiva både som cd och på streamingtjänsterna. Albumet får 15 låtar av hög kvalitet.

Samtidigt som mycket av bygdens musikalitet härstammar från traditionell folkmusik så var ett mål med Betula att skapa ny historia. Betula låter lokala artister från olika genrer skapa nya, tidigare oinspelade låtar inom rock, pop, folkmusik, jazz och americana. Medverkande musiker är bland annat Anders Falk, från Adolphson & Falk och folkmusikstjärnan Erika Lindgren Liljenstolpe från Systerpolskan.

– Eventuellt blir det något dansband också. Och så har vi kontakt med en rätt etablerad kille som gör techno. Alla är välkomna och stilarna får gärna korsbefrukta varandra, säger Lasse P Hedenström.