Logga in
Logga ut

Tjuvtitt på nya Tiundaskolan

I augusti slår nya Tiundaskolan upp sina portar för uppåt 1 000 grundskoleelever och förskolebarn. Vi har tjuvkikat på den nya skolan

som är unik på flera sätt.

Än är det mycket som inte är klart, det pågår arbeten både inomhus och utomhus när pressvisningen äger rum. Men till skillnad från många andra byggen håller Tiundaskolan både tidplanen och budgeten. Bygget har till och med blivit billigare än förväntat – 436 miljoner kronor i stället för budgeterade 472 miljoner kronor.

– Det är rätt häftigt. En av förklaringarna är att man skapat miljöer som använder kvadratmeterytan på bästa sätt. Tiundaskolan är ett av de bästa exemplen i landet på en skola i framkant, säger kommunens utbildningsdirektör Birgitta Pettersson.

Modern pedagogik

Det där med framkant handlar inte minst om att lokalerna utformats för en modern pedagogik som uppmuntrar till ”delaktighet, nyfikenhet, fantasi och samarbete”.

Skolan är dessutom anpassad för en hög grad av digitalisering, även om det just nu bara är klassrummens touchscreenar som skvallrar om detta. Surfplattor för eleverna kan bli aktuellt på sikt, men det är inte aktuellt just nu.

Samarbete premieras

Lokalernas utformning skiljer sig från de i en traditionell skola.

– Våra miljöer är byggda för att maximera samarbete. Vi kan ha olika projekt som pågår i flera årskurser och där eleverna jobbar tillsammans i olika arenor. Och vi kommer också att kunna sy ihop praktiska ämnen med de teoretiska på ett nytt sätt, förklarar Torbjörn Kättström, rektor för Tiundaskolan.

730 elever

730 elever börjar på Tiundaskolan i höst. På förskolan blir det inledningsvis ett 70-tal barn.

– Vi får ett helt nytt arbetssätt här med utmanande lokaler och ett spännande samarbete med skolan. Det kommer att förenkla övergången från förskolan till skolan, säger Christin Viklund, förskolechef.

Egen solenergi

Tiundaskolan ska producera egen el, via solpaneler, som ska täcka 12 procent av det totala energibehovet. Skolan blir också först i Skandinavien med att lagra solenergin i miljövänliga saltvattenbatterier, till 100 procent återvinningsbara.

Närvarostyrd belysning och ventilation utmärker också skolan som klassas som miljöbyggnad silver och har energiklass guld enligt Sweden Green Building Council.

Skolan inrymmer även ett bibliotek, ett fritids, en fritidsklubb samt ett storkök som även ska leverera mat till två andra skolor. Och bara ett stenkast bort ligger en fullstor idrottshall, den blev klar för invigning redan förra året.

Ny och gammal konst

En hel del konst finns också i lokalerna – både ny och gammal. Delar av Ingrid Atterbergs väggfasta tegelkonst från 1962 har bevarats och kompletterats med nya verk av Erika Lövqvist, Jenny ­Nolstam och Anton Alvarez.

 
 
  • Mest lästa