Logga in
Logga ut

Ur askan storsatsar djurbutiken

När hela familjeföretaget förstördes efter sommarens eldsvåda tänkte han ge upp. Men döttrarna peppade Erling Hönborg att kämpa vidare. På torsdag öppnar Djur-Hobby igen och siktar nu på den globala marknaden.

Hon märkte direkt att något var fel den där junimorgonen. Det luktade rök och gallret till butiken gick inte att öppna. Natalie Hönborg ringde brandkåren som konstaterade att butiken på Stångjärnsgatan fått omfattande rökskador, men att eldsvådan slocknat av sig själv.

– När dottern Natalie ringde kastade jag mig i bilen och åkte till butiken. Allting där var täckt av sot. Akvarium, burar, kassaapparaten, väggar och varorna i butiken var helt förstörda, säger Erling Hönborg, ägare till Djur-Hobby.

Smådjuren hade trots allt klarat sig ganska bra, men några fiskar strök med och papegojan Hobbe, 11 år, överlevde inte branden.

Livsverk i spillror

Eldsvådan uppstod under den galna sommarens extrema värme. En av frysarna i butiken blev då överhettad och såg till att ett helt livsverk förstördes.

– Det var jävligt tufft. Allt man byggt upp var slaget i spillror. Det är klart att jag fick negativa tankar och tänkte bara ge upp. Men efter att ha pratat med döttrarna bestämde jag mig redan dagen efter branden att satsa vidare och sätta i gång med att renovera djuraffären igen. Det gäller att slåss för familjen.

Sagt och gjort. Erling Hönborg, döttrarna Natalie Hönborg och Denise Wahlberg började med att byta vatten åt fiskarna, göra rent 300 akvarier om dagen, tvätta smådjuren, sanera alla lokalerna och bygga upp det som förstörts i branden.

– Det har varit en ständig kamp att få alla små pusselbitar på plats igen. Bara en sån grej som att få tillbaka elen i butiken kändes fantastiskt. Vi har också fått jättemycket stöd i sociala medier och hur många som helst har erbjudit sig att komma hit och hjälpa till. Det värmer verkligen, säger Erling Hönborg.

Vill ut i världen

Erling Hönborg tog över Akvarie-Hobby vid årsskiftet 2002–2003 efter att tidigare ha sålt akvariefisk till företaget. Djur-Hobby öppnade år 2006. År 2014 slog han ihop de två butikerna.

– Jag har alltid älskat djur och det är härligt att kunna ha sin hobby som arbete. Men många tror att jag går runt och gullar med marsvin hela dagarna, haha. Så enkelt är det inte och vill man bli rik så är nog inte djuraffär det man ska satsa på direkt

Vad är det roligaste med att ha djuraffär?

– Att anstränga sig och se till att djuren har det så bra att de vill reproducera sig.

I lagerutrymmet bakom butiken med alla akvarium och färgglada fiskar pågår själva aveln. I hundratalet burar bor bland annat marsvin, ökenråttor och fåglar.

– Visst skulle vi tjäna mer pengar på att köpa in djur från grossister, men nu kan jag garantera att djuren jag säljer mår bra.

Sedan en tid tillbaka driver han firman tillsammans med döttrarna och tanken är att de inom en snar framtid ska ta över verksamheten. Förutom att utveckla uthyrning av akvarium till företag tänker Djur-Hobby blicka utanför Uppsalas och landets gränser för att satsa mer på webbförsäljning till hela världen.

– Pappa har släppt mer och mer av kontrollen till oss. Det känns jättebra att företaget stannar inom familjen. Så nu blir det lite av en nystart för oss efter branden och vi har jättemånga framtidsplaner, säger Natalie Hönborg.

 
 
  • Mest lästa