Logga in
Logga ut

Välj klappar med omsorg

På den här sidan tipsar redaktörer för Eko­guiden i Uppsala återkommande om medveten och hållbar konsumtion. Varje gång lyfts exempel på lokala verksamheter fram. Nu är temat – julklappar.

Snart är den här igen, julen. En högtid som uppskattas av många och som livar upp de mörka vinterdagarna. Tända ljus och baka lussekatter. Lucia­tåg och tid med familjen. Och inte minst, julklappar!

På julen uppmuntras vi att köpa många och ibland exklusiva julklappar till våra nära och kära, och det är absolut fint att visa uppskattning för dem som man bryr sig om, men det finns andra sätt än att köpa nya prylar som bidrar till klimatförändring och en överanvändning av jordens resurser.

Stora fotavtryck

Det är en trend bland svenskar att handla mer miljövänligt, både till jul och annars. Trots det har vi svenskar bland de största fotavtrycken i världen och det krävs 4,2 jordklot om alla skulle konsumera som oss.

I år inträffade ”Overshoot Day”, den dag då vi har förbrukat det som borde vara den årliga förbrukningen av naturresurser, redan den 2 augusti vilket är tidigare än någonsin.

Inget NYP i jul

På Medveten Konsumtion har vi kampanjen ”Inget NYP i jul” som innebär att man inte ska köpa några julklappar som är NYProducerade. I stället kan man köpa saker på second hand, göra något själv, till exempel baka eller måla, eller ge en gåva till välgörenhet (på de flesta välgörenhetsorganisationer får man då ett fint gåvoblad som man kan ge bort).

Ge av din tid

Eller varför inte ge tid. Lär ut något som du är bra på eller planera en fin dag tillsammans med någon som du tycker om.

I dagens samhälle stressar vi mycket och prioriterar arbete och andra måsten över att spendera tid med dem som betyder mest.

Gröna varor i Hågaby

Om man köper något nytt kan man tänka på att handla mer miljövänligt och rättvist. På en del julmarknader säljs mer hållbara produkter som också ofta är lokalt producerade.

Helgen 9–10 december arrangeras exempelvis Hågaby julmarknad klockan 11–17. Här man kan köpa saker av lokala producenter. I år kommer det att vara ungefär 40 utställare, julmusik, tomte, luciatåg och mycket annat.

Samtidigt kan man passa på att titta in på Tantens gröna skafferi och garderob, en butik med ekologiska och miljövänliga produkter. Här finns bland annat livsmedel, kläder och hygienartiklar. Allt är ekologiskt och vegetariskt.

Schysst julmarknad

En annan julmarknad i Uppsala är Schysst Jul i Missionskyrkan den 16 december klockan 11–16. Schysst Jul har fokus på produkter som bidrar till mer rättvis handel.

Allt som säljs på marknaden är Fairtrade, ekologiskt eller bidrar på annat sätt till social och ekologisk hållbar utveckling. Här kan du hitta saker från många olika butiker och organisationer i Uppsala.

Så lycka till med klapp­letandet och jag önskar er alla en god och lite mer medveten jul!