Logga in
Logga ut

"Vi förvandlar skrot till jobb"

Socialt, klimatsmart och nystart – Uppsala Returcyklar i Gottsunda sprider cykelglädje och uppmuntrar till ett grönare samhälle.

Hamza Alasaad hoppar ur en vit skåpbil just när jag hittar rätt uppfart till cykelverkstaden som ligger mitt i ett bostadsområde i Gottsunda. Han är en av två heltidsanställda här på Uppsala Returcyklar och har varit verkstadsansvarig sedan verksamheten slog upp dörrarna i våras. Hamza leder mig till deras lilla fikarum, och i ögonvrån hinner jag skymta rader av cyklar som väntar på en helrenovering eller precis blivit klara för försäljning.

– Det är ganska mycket att göra här, bekräftar Hamza och ler med hela ansiktet.

Jag förstår på en gång att han älskar sitt jobb.

– Vi vill att fler ska inse hur mycket vi konsumerar istället för att ta hand om gamla saker som det egentligen inte är några större fel på. Det är en otrolig känsla när man ser en ny cykel träda fram genom det arbete vi gör och hur glada folk är att vi finns.

Uppsala Returcyklar har ett nära samarbete med Uppsalahem och Rikshem – bostadsområden där oanvända eller trasiga cyklar märks ut och samlas ihop. Finns möjlighet till en lyckad make-over är nästa steg en koll hos polisen för att försäkra sig om att allt är ok. Enligt Hamza har de under året som gått hittills räddat minst 1,000 cyklar.

Får ni något stöd av kommunen?

– Nja, vi har försökt att prata med dem så att vi ska kunna få ta hand om cyklar som de rensar ut från sina ansvarsområden också – det finns så otroligt många cyklar som skrotas i onödan. Men de ger inte med sig, och vi vet inte riktigt varför.

Skulle ett samarbete behövas?

– Det skulle verkligen underlätta och göra vårt arbete tryggare – vi är ju beroende av skrot och jag vill så gärna kunna jobba kvar, säger Hamza Alasaad och reser sig för att sätta på kaffe.

En av grundarna till verksamheten är Josefin Haraldsson. Hon har haft en klar vision redan från början.

– Jag får lite ont hjärtat av att se saker slängas i onödan, så klimat och miljö är viktigt för mig. Vi vill vara delaktiga i att skapa ett grönare Uppsala och uppmuntra fler till att ta cykeln.

Josefin brinner inte bara för miljön, utan även för integration- och samhällsfrågor.

– Det är kanske viktigare än någonsin just nu. Både Hamza och Debretsion Eyob, vår andra heltidare, är anställda genom arbetsförmedlingens program "Nystartsjobb". Det innebär en möjlighet att få värdefull arbetskraft och samtidigt kunna ge en trygg och viktig väg in i samhället – win win helt enkelt!

Det är många som vill stötta cykelprojektet som är ett återbruk i fler avseenden än det uppenbara, och ett lysande exempel på hur goda tankar och visioner smittar av sig och ger något tillbaka till samhället.

– Jag ser det som att vi förvandlar skrot till jobb och pengar, och hjälper miljön på vägen, sammanfattar Hamza Alasaad.