Logga in

Viktor Ax om sin väg ur mörkret

Epilepsi kan uppstå i sviterna av drog­användande, triggat av abstinensen. När Viktor Ax använder ”Epilepsi” som titel på sitt nya album så är det snarare symboliskt. Som för ett hjärtklapprande sammanbrott i slutet av en mörk tunnel.

– Förra sommaren var en av de värsta. Pappa dog och jag hade fallit tillbaka i mitt missbruk, säger Viktor Ax, hiphop-producent från Sala backe.

Den 13 september släpps hans första album på svenska. Epilepsi är skapat under en tvåårsperiod präglad av kokain och andra droger. Bland många gästartister finns självklart Ken Ring, Abidaz och Rawa – hans tajtaste samarbetspartners de senaste åren.

På spåret ”Du” med Ken Ring så riktar sig rapparen direkt till sin producent och vän. Texten är en spegling av hans liv och den destruktiva resa som senare ledde till att Viktor Ax skrev in sig på behandling. Det var Ken Ring som ställde honom mot väggen vad gäller missbruket.

– Ken pushade mig mer än någon annan, när de flesta andra hade tröttnat på mig.

När vi träffas på Storken är Viktor tillbaka i Uppsala efter tre månader på Korpberget, nära Kramfors. Tre månader med inrutade dagar fyllda av terapi. Där han fick lära sig ett nytt sätt att leva, utan adhd-medicin.

Det kommande albumet är personligt, skapat i mörkret. Nu får det äntligen se dagens ljus. För honom själv bär det på minnen om vad som varit – och blir samtidigt en påminnelse om hur han kom tillbaka på banan igen.

– Jag har alltid använt musiken som en form terapi, även när jag mår som sämst. Oavsett vad man tycker om musiken och musikbranschen, med alla droger som finns där, så hade jag inte klarat mig utan den.

Jag har intervjuat dig flera gånger genom åren och du har alltid varit antingen i ett missbruk eller på väg att lämna det bakom dig. Hur ska du lyckas den här gången?

– Jag har redan lyckats så länge jag tar en dag i taget. Jag har fått en bättre behandling och lärt känna mig själv, för första gången. Nu har jag mer koll på hur jag behöver förändras. Drogerna är bara en liten del. Jag vet fortfarande inte vem jag är, men förut så hade jag inte en aning.

Epilepsi blir troligen det sista nyinspelade materialet som vi hör av Viktor Ax på ett tag.

– Sedan skivan blev klar så har jag inte varit i studion en enda gång. Just nu är det inte läge. Jag behöver bara jobba med mig själv. Att missbruka och att göra musik blev förknippat med varandra för mig. Men sådana dåliga vanor kan jag jobba bort. Jag kommer att göra musik igen när jag är redo.