Logga in

80-talet tar över stan

Nyligen var det Rakt över disc med Clabbe på Hamnpaviljongen. Nu kör Flustret stor 80-talskväll med ­Herreys, Ankie Bagger och Lili & Susie. Snart öppnar även Svenssons krogar restaurang i klassiska lokaler på ­Sysslomansgatan och Uppsalabornas nostalgiska behov verkar omättliga.

Fredag 1 februari blir det Back to the 80’s på nöjesstället Flustret. Upplägget är samma som ifjol: tidstypiska artister, klädsel och matbuffé. Mittemot, tvärs över ån, var det veckan innan Rakt över disc med Claes af Geijerstam som spisade musik som om tiden stått still i stan.

En som har bra koll på 80-talets uteliv är David Åström, vd på Svenssons krogar.

– Mitt första krogjobb i Uppsala var som servitör på Charlies som låg på Sysslomansgatan 15. Det var ett väldigt populärt ställe och det kändes som att alla var där, men på den tiden fanns det inte så många krogar i stan, säger han.

På Charlies övervåning var det restaurang och på nedervåningen nattklubb. Menyn såg ut som andra tidstypiska Uppsalakrogars med filé oscar, täljstensbiff och filé mignon black and white. Till det drack man gärna vin i form av prins Oliver eller Coteaux du languedoc.

– Det gällde även att bartendern kunde göra drinkar för många ville ha Geting, Singapore sling, Gröna hissen och Gin fizz. Berusningsgraden på 1980-talet var bra mycket högre än nu. På den tiden kunde det hända det att en gäst som var alldeles för full ombads att dricka ett glas vatten och sova ruset av sig en stund, säger David Åström.

I ungefär 50 år har det funnits restauranger i lokalen på Sysslomansgatan 15 i centrala Uppsala. Förutom Charlies även Profeten, Pysslingen och 1991 öppnade Svenssons krog där. Nu startar koncernen Svensson krogar inom kort Lilly’s pizzeria och taqueria på samma adress. Tanken är en opretentiös restaurang som blandar känslan från Tavernan och Svenssons krog. Men det blir även en del 1980-tal.

– Musiken som kommer spelas där är från den tiden. Vi kommer köra en hel del blandade låtar från 80-talet.

Apropå musik. På 1980-talet var även många Uppsalaband som Big Fish, Amanda om natten, Webstrarna, Highway Stars och Viba Femba framgångsrika. Men frågan är om ändå inte Desperados hade störst framgångar med sin dunderhit ”Louise” (som visserligen slog igenom ordentligt först 1990) och kunde spelas sju-åtta gånger per dag på radion.

– Det var på många sätt en fantastisk tid, och också helt sjuk. När vi fick kontrakt med ett stort skivbolag spann allt i väg med gig över hela landet, tv-framträdanden och fokus på oss som ”the next big thing”, säger Michael Stolt, sångare i Desperados.

Det han framför allt saknar med 1980-talets Uppsala är livescenerna.

– Musiklivet var mycket mer levande då. Det fanns många små ställen att spela på och nu är utbudet i stan ganska bedrövligt. Barowiak var lite av navet med alla nationerna runt sig och sedan fanns också Musikforum på Drottninggatan där helt okända band kunde lira den ena kvällen och kvällen efter var Dag Vag eller Ebba Grön där.

Saknar du 1980-talet?

– Nja, jag är inte så nostalgisk på det viset och tiderna förändras, men jag saknar det musikaliska drivet som fanns då. Vi i Desperados gjorde faktiskt i början av 2000-talet comeback en kväll på Gröna Lund. Gyllene Tider körde sitt Återtåget och vi kallade vår grej för Återfallet. Sen hade vi nån spelning till på Flustret som inte drog så mycket folk.

Så finns det chans till en återförening?

– Helt ärligt, det kommer det aldrig att hända. Jag och de andra är fullt upptagna med andra projekt, säger Michael Stolt.