Logga in
Logga ut

Bamse räddar miljön i Uppsala

Sveriges starkaste lille moralbjörn kommer till Uppsala. I ”Bamse och Dunder­mysteriet” får barn hjälpa till att rädda miljön från Krösus Sorks hemska planer.

– Vi har aldrig haft så stort intresse för en utställning, säger Camilla Winter Jarlgård på Fredens Hus.

Pippi, Alfons, Björne och Nils Holgersson får ursäkta. Frågan är om inte allas vår Bamse har haft mest och bäst inflytande på det här landets småglin sedan sagor började berättas.

Den blåklädde björnens blandning av genomsnällhet, superstyrka och extremgullighet ger en nästan ojämförbar slagkraft åt deviser som ”många små svaga tillsammans kan besegra den starke”.

Bamses moralkakor är sällan svårtuggade. Känn bara på ”det är modigt att våga säga att man är rädd”. Visst blir man glad? ”Man ska vara snäll mot dem som är stygga, då kanske de blir snällare”. Tack Bamse!

Så ingen kan väl vara mer lämplig att lära Uppsalas minsta om miljöförstöringen. Trycket är också stort inför att ”Bamse och Dundermysteriet”, ett samarbete mellan Fredens Hus och Uppsalahem, öppnar på onsdag 28 mars.

– Vi har redan 80–90 klasser inbokade, även från andra kommuner. Det är mer än någonsin, säger Camilla Winter Jarlgård, utställningsstrateg på Fredens Hus som nu utökar med guidade visningar även på helgerna.

Utställningen genomsyras av frågor som rör människors lika värde och demokrati, i linje med verksamheten på Fredens Hus.

– För oss på Uppsalahem är det här ett sätt att påverka även barnen till våra hyresgäster att tänka på energin kopplat till boendet, säger Åsa Pallin, hållbarhetsstrateg på Upp­salahem.

När Uppsalatidningen besöker Fredens Hus testar Åsa Pallins egna barn, Lovisa och John, banan som löper med stationer runt lokalerna.

Här får de följa med Bamse, Lille Skutt, Skalman, Nalle-Maja och de andra kompisarna på ett äventyr för att rädda miljön. När Krösus Sork lanserar sitt nya gödningsmedel ”Dunderväx” blir dunderklockan – blomman som farmor gör dunderhonung av – utrotningshotad. Plötsligt växer heller inte Lille Skutts morötter som de ska. Hela Bamses värld hamnar i gungning.

– Mysteriet blir att ta reda på vad det är som hotar miljön? Och vilka är det som skrivit brevet och ber om hjälp från Bamse? säger Camilla Winter Jarlgård.

På vägen får de små till exempel studera nedskräpningen av havet, genom botten på Bamses gula båt. De pratar om hur dunderklockan och allt annat ingår i det ekologiska systemet, lär sig av ekorrar om fotosyntesen och om återvinning.

Till slut får de även konfrontera Krösus Sork i en sorts ansvarsintervju där hans argument för att utrota dunderklockan kan malas ned med gemensamma krafter.

– Krösus sa att det är bra att han får mycket pengar. Vi sa ”Neeej!” berättar Lovisa, fem år.

Hon har en enkel lösning för att sätta stopp för Krösus giriga miljöförstöring:

– Man kan lägga ett spår av guldpengar som leder in i ett fängelse och när han går in där så låser man dörren.

Utställningen pågår 28 mars till 19 augusti och riktar sig till barn från förskolan upp till årskurs 3. Fri entré för både skolklasser och barn­familjer.