Logga in
Logga ut

Blodig hämnd blir musikal

Hon försöker stå upp mot mobbarna. Men till slut tar outsidern en blodig hämnd på hela skolan. Det skrämmande aktuella ämnet blir nu musikal på Reginateatern när Uppsala Estetiska Gymnasium sätter upp Stephen Kings ”Carrie”.

Att växa upp utan vänner med en halvgalen religöst fanatisk mamma i en värld som kräver ”normalt” beteende och rättning i ledet kan knäcka den starkaste. Det får tonårsflickan med övernaturliga krafter känna på i Stephen Kings skräckroman ”Carrie” döpt efter huvudperson själv.

Tryck och skjutningar

Hon har telekinetiska krafter, alltså förmågan att flytta föremål enbart med tankekraft.

– Förra året gjorde vi ”Grease”, men nu ville vi sätta upp en annorlunda och samtidigt aktuell musikal. Trots att dramatiken har några år på nacken så behandlar den ämnen som grupptryck, gängmentalitet och skolskjutningar. Det känns kanske ännu mer angeläget i dag, säger Britta Röjås, producent och musiklärare på Uppsala Estetiska Gymnasium.

Föreställningar av och med elever på estetiska programmet har satts upp på olika ställen i Uppsala i över 20 års tid. Just Reginateatern passar den relativt lilla ensemblen väldigt bra.

– Det är fantastiskt här. Repetitionerna har gått superbra och eleverna sköter allt - musik, ljus, ljud, scenografi och dans. Det är oerhört inspirerande för alla inblandande att uppträda på en riktig teater inför betalande publik, säger Britta Röjås

Galet taggad

Musikalen ”Carrie” som sattes upp 1988 i New York var ett fiasko och lades ned efter några föreställningar. Men Beatrice Zilén som spelar ”Carrie” är inte orolig utan ser fram emot premiären fredag 13 april (inget skrock här inte) ”galet mycket”.

– Jag är så otroligt taggad! Jag har i stort sett drömt hela livet om att få stå på scenen och hela musikalgänget har blivit som en enda stor familj. Musiken är väldigt medryckande och jag tror publiken kommer att gilla vår version av Carrie, säger hon.

Hittar nya sidor

Beatrice Zilén har blivit berörd av Carries tragiska öde.

– Den där korta tiden när hon verkligen blomstrar och får allas uppskattning var otroligt häftig. Hur härlig känsla det är. Jag upptäcker saker i mig själv som jag inte haft riktigt kläm på innan jag började spela Carrie.

Men som alla Stephen King-fans vet är lyckan i Carrie en flyktig känsla. Ganska snart får mobbarna överhanden igen.

– Även om handlingen är hemsk så har det varit spännande att gå in i rollen. Många ser mig nog som en säker person, men jag är som Carrie väldigt osäker innerst inne och det går lätt att känna igen sig hur hon upplever allt.

Musikalen spelas från 13-19 april, på dagarna är det föreställningar för skolelever och kvällstid avsedd för betalande publik.

Passande debatt

– Det här är verkligen sturm und drang-drama. Jag hoppas att man tar till sig temat och diskuterar hemma eller i klassrummet efteråt, säger Susanne Abrahamsson Grahm, regissör.

Carrie står till slut inte ut längre och slutscenen är en klassiker inom skräckfilmvärlden.

Hur får ni till den blodiga slutscenen?

– Det är lite hemligt. Men visst är det lite annorlunda på film där man kan lösa sådana saker på ett helt annat vis.