Logga in
Logga ut

Botaniska bjuder in poppiga drottningar

Superstjärnan Zara Larsson är det stora affischnamnet på Queens of Pop i Botaniska trädgården 3 augusti. Samma kväll uppträder nio andra stora kvinnliga popfenomen. Har du koll på vilka popdrottningarna är?

Zara Larsson

Behöver ingen närmare presentation. Hennes ”Lush Life” har streamats omkring 70 miljoner gånger på Spotify och Solnasångerskan är uppe och tampas på samma internationella superstar-nivå som Rihanna, Adele och Katy Perry. Kondomtricket på benet orsakade konstigt nog stort rabalder. Men hon låter sig inte knäckas av hatstormar, utan har bestämda åsikter om bland annat feminism. Har nyligen tatuerat in ett H som hyllning till syrran Hanna, som i sin tur gaddat ett Z.

Anna Ternheim

Har också ursprunget i Stockholms norra förorter nämligen Sollentuna. Skippade arkitektkarriären för debutskivan ”Somebody outside” 2004 där covern på Broder Daniels anthem ”Shoreline” nu är svensk musikhistoria. Tolkningsfärdigheterna har även visat sig i Backstreet Boys ”Show me the meaning of being lonely” och Kents ”Kärleken väntar”. Har bott i New York och Buenos Aires och lät countryvibbarna i Nashville ta över albumet The Night Visitor, 2011.

Janice

Har hyllats av bland andra Zara Larsson och är en av alla stjärnor med ett förflutet i kören Tensta Gospel Choir som nyligen uppträdde i Parksnäckan. Betraktades länge som en dansare, men under en julkonsert 2013 lossnade det rejält och publikens kärlek lät inte vänta på sig. Fick 2016 en superhit i ”Don’t need to” och blev förra året utsedd till årets stjärnskott av DN Kultur. Popmusiken på debutalbumet ”Fallin’ Up” har rötterna i soul med ett hoppfullt mörker över sig.

Julia Adams

Från Norrköping och har uppträtt på bland annat Popaganda, Stay out west, Where’s the music och Malmöfestivalen. Började karriären som 16-åring i popduon Little Marbles. Älskar Drake och har producerats av hiphop-artisten Chords. När singeln ”0400AM” släpptes skickades ett sms med texten ”Vibrerar i din ficka, gissa vem? #0400AM” - klockan 04 till 467 utvalda journalister. En kår som sedan gnällde över störd nattsömn.

Icona Pop

Duon bestående av Aino Jawo och Caroline Hjelt träffades första gången på en fest. Har berättat i intervjuer att många tror att duon är ett par, men så är icke fallet. Var förra året med i tv-succén ”Så mycket bättre”. Fick en brakhit 2009 över hela världen med låten ”I love it”. Är en av tre svenska artister någonsin som sålt platina i USA med en singel. De andra två är Avicii och Swedish House Mafia.

Alma

Med efternamnet Miettinen kommer från Kuopio, Finland. Kör en punkosande gothpop som gått hem i bland annat England och Tyskland. Kom femma i finska Idol 2013. Låten ”Chasing Highs” har streamats över 84 miljoner gånger på Spotify. Har varit förband åt MØ och Charli XCX och hyllats av Elton John.

Rhys

19-åringen växte upp i Portland, USA. Upptäcktes slumpartat av en låtskrivare till Britney Spears och Westlife. Singeln ”Swallow Your Pride” har gjort henne till en stor P3-favorit. Framförde ”Last dance” med Tingsek på Grammisgalan och har sagt att hon gärna vill att lyssnarna gråter till hennes bitvis väldigt sorgliga låtar.

Sarah Klang

Ingen lever upp till klyschan ”slog igenom över en natt” som göteborgskan. Visserligen var klubbgiget under förra årets Way out west en hajpad spelning där superlativen efteråt avlöste varandra i de kreddiga skribenternas krönikor. Men det var medverkan i tv-programmet ”På spåret” 5 januari som slängde in henne i folkhemmets hjärta direkt. Senast något liknande inträffat var Carola Häggkvist ”Främling”-framträdande 1983. Kort efter ”På spåret” kom bejublade debutskiva ”Love in the milky way”.

LOVA

Har precis tagit studenten, men tog som 13-åring hem finalen i Lilla Melodifestivalen med sin låt "Mitt mod". Utsedd till Framtidens artist i april av P3. Tidigare i år kom hyllade debutsingeln ”You Me and The Silence”. Skriver personliga, samhällskritiska och ifrågasättande texter ur en ung kvinnas perspektiv.

Molly Sandén

Brukade sjunga och imitera Celine Dion som barn. Men har nu en "jättecrush" på Tove Styrke. Musikhjälpens programledare har gjort en nysatsning i år med albumet "Större" som har mer personliga texter. Låten "Rygg mot rygg" gjordes efter en destruktiv festperiod.