Logga in

En rå jul, till er alla!

Julkonserterna står som spön i backen. Men julen är inte bara mat och musik – den är rå humor också. För andra året tar landets största ståuppklubb sin ”A very RAW christmas” till Uppsala.

Efter sex års helt utsålda shower i Stockholm åker ”A very RAW christmas” för andra gången på turné och kommer till Uppsala Konsert & Kongress 12 december. Medverkar den här gången gör Ann Westin, Nisse Hallberg, Kodjo Akolor, Johanna Wagrell, Messiah Hallberg och Mårten Andersson.

– Jag känner mig som Janne Andersson med en massa duktiga spelare att välja mellan, säger Mårten Andersson som grundade ståuppklubben Raw år 2004 och har sett den växa till en institution i Stockholms nöjesliv.

– Men bara vissa går in i startelvan och jag måste välja dem som är bäst just nu, inte gamla favoriter. Sedan vill jag en dynamisk mix också. Någon är gammal, någon är ung. Någon är nyskild och någon har precis fått barn. Någon straight, någon gay. Någon är träningsfreak, någon äter bara chips ...

Varför en julshow?

– Raw startade som en motreaktion, när jag tyckte att svensk standup var för töntig. För många muggiga skämt om manligt och kvinnligt och nya prydnadstvålar. I London, LA och New York var komikerna coola. Här var det mer mellanmjölk och utstående tänder (skratt). Vad gäller julen så ville vi också göra något alternativt och skoja om julen. Kombon av jul, standup, vänner och god mat har funkat väldigt bra. Många vill hellre skratta än lyssna på ”O helga natt” för tusende gången.

I Uppsala är det inget julbord i samband med showen. Hur är det att köra för en mer nykter publik?

– Svenskar gillar att dynga ner sig fullständigt på julen, därför gillar jag när vi kör i en lokal som Uppsala Konsert & Kongress. Folk uppför sig och lyssnar lite mer på vad vi säger.

Är det inte tacksamt för er när folk är lite på lyran?

– Jag skulle säga så här: två-tre öl kan vara rätt bra men i juletid har många druckit ett par redan innan de kommer. Sedan får de i sig några nubbar och ytterligare några halvlitersöl... Det är hemskt att säga men ibland kan det vara 20-30 pers som inte blir insläppta av vakterna när vi kör julshowerna på Hilton i Stockholm. Folk kan inte stå upp.

– Men de flesta har respekt för standup i dag. Att stå dyngrak och kasta julkorv på Peter Wahlbeck och Mårten Andersson känns mer 80-tal än 2020.

Nu är planen att göra ”A very RAW christmas” till ett stående inslag i Uppsalas julfirande.

– Uppsala är en jättebra standup-stad och jag skulle älska att skapa en ny jultradition där.