Logga in

"Fem myror"-skaparen lär ut till unga på sportlovet

Sportlovet fyller UKK med kreativ kultur. Bland annat teckningsworkshop med konstnären Owe Gustafson – för evigt förknippad med animationerna i barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter".

Mångsysslande kulturprofilen Elena Wolay är "husockupant" på Uppsala Konsert & Kongress och den som satt ihop sportlovsprogrammet

– Det handlar om att visa hur man kan ta makten över sin egen situation. Tanken med sportlovsveckan är att presentera olika saker som man kan göra i livet, där deltagarna får närkontakt med etablerade utövare inom olika fält, säger Elena Wolay som under sportlovet presenterar barn- och ungdomsaktiviteter på tema teckning, berättande och serier.

På måndag ger hon själv, ihop med journalisten Ika Johannesson, en fanzineworkshop för 16-19-åringar. På onsdagen kommer den Malmöbaserade serietecknaren Daria Bogdanska (hyllad för självbiografiska "Wage Slaves) till UKK för att lära 8-13-åringar hur man gör egna serier. Och däremellan, tisdag 19 februari, får huset besök av konstnären, illustratören och tecknaren Owe Gustafson, med en teckningsworkshop för 13-16-åringar.

– Jag har haft workshops med betydligt yngre barn förut men aldrig med tonåringar så jag börjar bli lite nervös, säger Owe Gustafson.

För väldigt många är hans konstnärskap bekant genom de omisskännliga animationerna i barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter".

– Jag är 78 år och har ju gjort en hel del efter att vi gjorde programmet. Länge var jag tämligen trött på att förknippas med "Fem myror" men nu tycker jag att det är jättekul. Jag har ett barnbarn som är åtta år. Han tittar på programmet och tycker att det är skitkul så då är det bara att kapitulera. Jag känner lite som Magnus Härenstam, han skämtade om att det skulle stå på hans gravsten att "jag gjorde i alla fall "Fem myror", säger Owe Gustafson.

Hur blev du involverad i Fem myror?

– Det är lite lustigt för det var inte Magnus och Brasse som skulle göra huvudrollerna från början, utan Lasse Åberg och Ardy Strüwer. Lasse och jag hade pluggat konst tillsammans och var kompisar. De drog in mig i projektet, som var inspirerat av "Sesame Street". Sedan ansågs Ardy prata för dålig svenska och då kom Magnus och Brasse in i bilden.

Hur togs det emot år 1973?

– Blandat. SVT var ganska vänstervridet på den tiden och vårt upplägg ansågs för "kommersiellt". Och så kostade det för mycket, jämfört med någon skäggig gubbe som satt och läste sagor. Men publiken tyckte om det och vi lyckades lära många barn att läsa och räkna.

Fotnot: Sportlovsprogrammet på Uppsala Konsert & Kongress är gratis men kräver förhandsbokning på ukk.se.