Logga in
Logga ut

Firar halloween i Uppsala

Vem passar bättre att besöka Uppsala stadsbibliotek på halloween än Mats Strandberg? Författaren bakom tonårshäxorna i "Cirkeln", vampyrskräckisen "Färjan" och nya undergångsdramat "Slutet" är en också en uttalad halloweenälskare.

Tonårshäxor sluter pakt i brukssamhället. Vampyrer går bärsärkagång på Finlandsfärja. Demoniska krafter drabbar äldreboende.

Mats Strandberg öppnar okända dörrar till folkhemmet, ofta med blodisande resultat.

Hans senaste roman, "Slutet", handlar om livet på jorden den sista skälvande tiden inför planetens undergång. Men den här gången var det inte meningen att skrämmas.

– Vad händer om vi alla vet att allt snart ska ta slut? Jag började fundera på det och insåg att den berättelsen passade som ungdomsbok. Att den skulle handla om personer på väg ut i livet. Om när den första kärleken blir den sista. Om tankar på vem man ska vara med på den sista dagen – sina föräldrar eller kompisarna, säger han.

På onsdag 31 oktober, i Uppsala stadsbiblioteks samtalsserie "Ung författarscen", ska Mats Strandberg och stadsbibblans skräckexpert Mimi Forssblad prata om skrivande, skräck och jordens undergång.

Vad säger du till unga som vill bli författare?

– Det tråkiga svaret är att läsa mycket. Kan låta självklart men många tänker inte på det. Sedan gäller det att hitta sin röst. Det är okej att härma i början. Testa dig fram. Sedan skriv, skriv och skriv om. Det blir inte perfekt från början. De första versionerna av mina böcker är skitdåliga.

Sin första roman skrev han som 17-åring. Han är glad att den aldrig blev utgiven.

–Det var en jättedålig och konstig blandning av skräck och tantsnusk. Men jag är stolt över att jag skrev klart den.

Att Stephen King varit en stor inspiration för Mats Strandberg har framgått i många intervjuer. Skräckmästaren från Maine var en stark anledning till att han läste så mycket som barn och kom att prägla Mats Strandbergs författarskap. De delar förkärleken till det övernaturliga, så klart, liksom lättillgängligheten och en tydlig berättarglädje.

– Att plocka upp boken ska kännas som en öppen famn. Man ska inte krångla till det i onödan.

Stephen King är känd för sin komplicerade relation till filmer baserade på hans böcker. Han tycker att de bra filmerna är dåliga och tvärtom. För Mats Strandberg, vars berättelser också tycks som gjorda för vita duken, handlar filmproblematiken snarare om att projekten läggs på is.

År 2015 blev Cirkeln film, fick ett bra mottagande och lockade 130 000 biobesökare. Ändå blev romanens uppföljare aldrig filmatiserade. Det ansågs för dyrt. Härom året såldes filmrättigheterna till Färjan och nyligen även till Hemmet.

– Vi får se om det blir något, man vet aldrig med filmbranschen. Färjan skulle ju ha blivit väldigt dyr, blodig och grisig (skratt). Hemmet har nog större chans att bli gjord.

Nu gläds Mats Strandberg åt en planerad tv-version av Slutet. Produktionsbolaget Yellow Bird, som bland annat gjort Millenniumfilmerna, samarbetar nu med ett amerikanskt bolag för att skapa en serie till amerikansk tv.

– Det är extremt roligt. Men man vet aldrig vad som händer. Jag är i alla fall väldigt noga med vilka jag ingår samarbeten med. Det lärde vi oss efter Cirkeln, där det första filmbolaget som satt på rättigheterna höll på att sätta käppar i hjulen för hela projektet.

Finns det en tanke bakom att du kommer till Uppsala på just halloween?

– Det fanns det säkert, jag minns inte. Vet du om det fanns det? Jag har lite hål i huvudet just nu för jag är så inne i skrivandet. Jag gillar i alla fall halloween väldigt mycket. Och jag gillar Uppsala. Det blir kul.

Fotnot: Ung författarscen med Mats Strandberg äger rum 31 oktober (halloween) kl 18 på Uppsala stadsbibliotek. Kostnadsfritt, begränsat antal platser.