Logga in
Logga ut

Gatlopp bland levande döda

Uppsala gör sig redo för ”Run for your lives”. På lördag 22 september deltar 1 000 löpare i en 5,5 kilometer zombie­hindertävling mitt i centrum.

Anslaget är apokalyptiskt:

”Vi kommer förmodligen aldrig att få veta varifrån det i folkmun så kallade Z-viruset kom. Var det ett laboratorieexperiment som gick fel eller en slumpmässig mutation. Vi kan bara gissa.”

Zombieepidemin är alltså ett faktum. På lördag når smittan hit när ”Run for your lives” arrangeras för första gången i Uppsala.

1 000 springer för livet

I måndags var cirka 1 000 personer anmälda till den udda tävlingen, en sorts hinderlopp på 5,5 kilometer där zombier ska passeras vid ett antal filmiska scener på olika ställen i centrum.

– Starten är på Vaksala torg, från klockan 18. Sedan ner under Resecentrum, förbi Forumtorget, runt Domkyrkan till slottet och målgång i stadsparken, säger Gunnar Haneskog, vd för Batalj Event AB som arrangerar Run for your lives.

Inget för barnfamiljer, ­eller?

– Vi är inte kända för att hålla igen. Men publiken brukar inte tycka att det är för läskigt. Barn älskar zombier.

För de tävlande gäller det att förhindra att zombierna rycker loss de tre ”livband” som löparna har hängande i bältet. Upplägget liknar leken med tygsvansar som man ryckte av varandra på skolgymnastiken. Men om du förlorar dina tre livband här så blir du ”infected” och får en losermedalj.

Tidigare har bland annat Örebro varit spelplats för Run for your lives.

– Konceptet kommer från USA. Vi tog det till Örebro 2016 och där har det varit en succé med mellan 20 000 och 40 000 åskådare, uppskattningsvis.

Hur många zombier är det?

– Det är hundratals. Vi har en farm i Bolivia där vi odlar fram zombier. De kommer i en container i morgon.

De tävlar inte?

– Nej, de är mest hungriga. De har ingen personlig agenda.