Logga in
Logga ut

Här är landets bästa dejtkafé

Hand i hand längs Svandammen, där höstsolen speglas i vattenytan. Fikasugen? Då har du kommit rätt – enligt 2 500 svenska singlar är Konditori Fågelsången landets bästa kafé för att dejta.

För fjärde året i rad har svenska singlar fått lista de mest dejtvänliga kaféerna och restaurangerna i Sverige. Det är dejtingföretaget Match som sonderat kärleksterrängen med en undersökning bland 2 500 svenska singlar. Och bland restauranger, ”hångelställen” och caféer i Stockholm, Göteborg och Malmö placerar sig en Uppsalainstitution på kartan.

För den allra bästa kafé­dejten ska man besöka Konditori Fågelsången vid Svandammen.

– Vi blev överraskade men det känns väldigt roligt. Vi fick en tårta skickad till oss som pris och så stod det att vi hade vunnit. Det var kul, säger Emy Eriksson, kafébiträde på Konditori Fågelsången.

Varför är Fågelsången så dejtvänligt?

– Det är mysigt här, en perfekt tillflyktsort för att drömma sig bort i kärleken.

Märker ni att det är mycket dejter hos er?

– Ibland kan man se att det kommer in par som är på dejt. Det märks på att de möts vid dörren som att de träffas för första gången. Man kan se på folk att de är lite nervösa.

Vad beställer folk som dejtar?

– Fika. Bakelse och kaffe, ­eller bara kaffe.

Vad rekommenderar du som dejtfika?

– Gud vad svårt. Ett vaniljhjärta kanske? Och en latte, så kan man få ett hjärta i skummet.

Kärleksmums?

– Vi har det ibland, inte alltid. Men annars är det också något som man kan bjuda på om man går på dejt, säger Emy Eriksson.

En tidigare undersökning av Match visade att Uppsalaborna helst tillbringar sin första dejt på just kafé, följt av restaurang eller bar. Promenera är också uppskattat som dejtaktivitet, gärna längs med Fyrisån eller i Stadsträdgården. De minst populära aktiviteterna för en första dejt är att gå på utställning eller ha filmkväll hemma.