Logga in

Hennes kemi knäcker magi

SciFest återvänder till Fyrishov. Framträder gör forskaren Anna Arkhypchuk, som i hård konkurrens med magiker, robotar och äventyrare ska få barn att förstå tjusningen med kemi.

Lördag 9 mars är det dags för SciFest, den årliga vetenskapsfestivalen där allmänheten kan se shower, testa på experiment och möta forskare. I år kan du möta arkeologer som utvinner dna från benrester, själv bidra till programmeringen av människoliknande robotor, höra Mattias Klum berätta om sina fotoresor till hotade världar eller se trollerikonster med magikern Arkadia. Anna Arkhypchuk, kemiforskare på Uppsala universitet, skräms inte av konkurrensen. Hon gästar festivalen för tredje gången för att än en gång visa att "Kemi är KUL", vilket även är namnet på hennes show.

– I år ska vi introducera lite magi i showen. Vi bygger upp den som en tävling mellan en magiker och en kemist. Båda visar olika tricks och på slutet inser magikern att kemi är bättre och mer intressant än hans magi. säger hon.

– Jag har själv en elvaårig dotter hemma som brukade anse anser att allt fantastiskt var magi, hon förstod inte vad kemi kan åstadkomma. Men jag visade henne att kemi kan skapa alla de här färgerna, elden, explosionerna och röken som barn tycker är magiska.

På SciFest planerar Anna Arkhypchuk en liknande uppvisning.

– Men utan explosioner, de är inte tillåtna där.

Varför är SciFest viktigt för dig?

– För att visa barnen att kemi kan vara väldigt intressant. Jag minns en artikel jag läste där det stod att bara en enda person i Sverige ville bli kemilärare det året. Då kände jag att jag måste göra något.