Logga in
Logga ut

Kuslig spökjakt på herrgården

På Krusenbergs herrgård sägs det finnas ”energier”. Mest känd är Vita frun, en kvinnlig gestalt i vitt på vinden som vakar över herrgården. Uppsalatidningen följer med de paranormala utredarna Joel Edberg och Tobias Roslund på en undersökning. Vid midnatt.

Innan vi börjar får vi stänga av våra mobiltelefoner, annars kan de bidra till störningar i apparaterna som ParaNova-teamet, Joel Edberg och Tobias Roslund, har med sig.

För att känna närvaron av paranormala fenomen och kommunicera med dem använder spökjägarna bland annat en ”spirit box” som skannar radiovågor. Det låter som ett brus i boxen och genom det ska man kunna höra eventuella röster. ParaNova-killarna berättar att det är viktigt att presentera sig.

– De känner ju inte oss, det är viktigt att komma ihåg det, säger Tobias Roslund.

Han testar att heja genom apparaten och vi får ett oförväntat ”hålla” tillbaka. Nu känns det spännande att börja gå runt i hotellet.

Herrgårdens historiskaguide, Mats Gustafsson, vägleder oss. Vi börjar i ett källarrum fyllt av stenar och träplankor. Med utrustningen klättrar vi upp på de dammiga stenarna. Vi får ingen respons.– Jag hade inte heller velat hänga här, säger Joel Edberg.

Nu går vi till ett annat källarrum och här blinkar lamporna på en apparat, en så kallad K-2 EMF Meter, som reagerar på elektromagnetisk energi. När lamporna på den lyser innebär det aktivitet från andra sidan. Nu lyser de länge.

Mats Gustafsson berättar att det är mycket el i källarrummet som apparaten möjligtvis reagerar på, så han leder oss i stället till Vita fruns rum.

Nu sitter vi i hennes rum. Vita fruns plats vid bordet är fint dukad, med en bibel intill tallriken.

– Vita frun tycker inte alls om när någon sitter på hennes plats, besökare på hotellet brukar inte sätta sig där, berättar Mats Gustafsson.

Men det är precis det Joel Edberg gör. Han sitter där för att provocera, i hopp om att få någon slags kontakt. Men han är trevlig mot henne, frågar om det är okej att han sitter där och ber henne röra vid hans hand för att bekräfta sin närvaro.

Vi väntar på att K-2 Meter ska lysa, att spirit boxen ska låta, eller att Rem-pod, en apparat med antenn som känner av ­rörelser, ska tjuta.

– Det viktigaste man behöver veta är att energierna är ofarliga. På samma sätt som man respekterar de levande så ska man respektera de som eventuellt har levt, säger Joel Edberg.

Vita frun sägs visa sig endast för kvinnor, så vi får ingen respons alls. När vi har turats om att sitta på hennes plats ett tag rör vi oss vidare till ett mörkt rum.

Rummet vi sitter i just nu får ljuset att blinka till på K-2 Meter då och då. ­Ibland blinkar det på ett specifikt ställe ett tag innan det börjar lysa någon annanstans i rummet.

Teorin är att ”energierna” förflyttar sig och att det därför blinkar i olika hörn av rummet. Vi håller i apparaten och går runt för att leta efter fler tecken. Det hörs ingenting från spirit boxen, men K-2 Meter lyser klargrönt som markerar närvaro.

Nu blinkar det grönt och lyser exakt vid våra ben under en stol. Det lyser där ett bra tag. Joel Edberg och Tobias Roslund tror att det är ett barn som gömmer sig under bordet. Det känns som att de leker kurragömma.

Terry Evans, ett brittiskt spiritistiskt medium som blivit känd i Sverige genom de svenska serierna ”Det okända” och ”Förnimmelse av mord”, har tidigare besökt herrgården för att få någon slags kontakt med ”andarna”.

– När han var här så hörde han barnröster och ett piano som spelades, säger Mats Gustafsson.

Han hade inte känt Vita fruns närvaro, men däremot väldigt mycket annat ”stök” på hotellet.

Det blev tyvärr inget mer än den ­respons vi fick i början. Men på You­tube-kanalen ”ParaNova” delar Joel Edberg och Tobias Roslund material de samlat in och livesänder även sina undersökningar. Syftet är att få fram belägg för att det finns paranormala fenomen och ta med människor som är intresserade på den resan.