Logga in
Logga ut

”Ni har förståelse för det mörka”

Få artister kan skryta med att ha pianot som sin förlängda arm, tolv framgångsrika album, en roll som sig själv i The Simpsons. Men det kan Judith Owen. Hon har ljudet och tonerna i blodet, och musiken har alltid varit hennes sätt att kunna uttrycka sig och bearbeta livets motgångar.

– Musik är min religion. Den har gjort mig lycklig, frisk och kopplad till livet.

Judiths talang upptäcktes redan när hon var fyra år då hon genom förmågan att uppfatta och härma ljud började spela piano – utan att öva och helt utan noter. Pappan som var operasångare vid Covent garden tog ofta med Judith till sina föreställningar: en lycklig tid som fördjupade intresset för sång, musik och underhållning, och tog udden av oron för mammans svåra depression. Judith var femton år när hennes mamma sedan gick bort, och det var då låtskrivandet började på allvar. För första gången förstod hon att hennes gåva att kunna uttrycka sig genom musiken inte skulle hållas hemlig, utan delas och beröra människor.

Vad inspirerar dig?

– Livet.

Judith Owen bor i London, Los Angeles och New Orleans, men trots livet i dessa metropoler har hon en kärleksfull relation till Sverige och framför allt Uppsala.

– Jag älskar Sverige. Ni har förståelse för det mörka och en unik förmåga att använda det på ett kreativt sätt. Uppsala påminner mig mycket om Oxford och Cambridge – lärosäten och akademiskt präglade städer får en speciell och öppen atmosfär, säger Judith och tar en klunk av sin dubbel espresso – aldrig något annat än dubbel espresso.

25 september startar Judith Owens första riktiga Sverigeturné. Hon visar mig det hektiska spelschemat som går från Örnsköldsvik i norr till Malmö i söder: 4 oktober är det Uppsala och Katalins tur. Sedan åker hon vidare över sundet till Köpenhamn.

– Jag kan inte fatta att jag ska få åka över bron – jag älskar Bron! Eftersom jag lärt mig att imitera ljud, kan jag göra en helt galen imitation av danska...

Judith Owen är artist ut i fingerspetsarna – en konstnärssjäl med hjärtat i både musik och skådespeleri, vilket hon använder för att få publiken att både skratta och gråta.

– Jag vill att de ska finna en egen mening i mina texter – ord och toner har inte samma betydelse för alla. De ska lära känna mig och min historia, men även upptäcka nya sidor hos sig själva. Jag uppträder aldrig med exakt samma version av en låt två gånger, utan improviserar och låter musiken uppstå här och nu.

En höjdpunkt i karriären är rollen som sig själv i The Simpsons, där maken Harry Shearer är en etablerad röstskådespelare. Lite av en kontrast (eller kanske en bra balans) till Judith Owens i övrigt något djupsinniga, melankoliska ådra.

– Det var helt fantastiskt att se sig själv som tecknad figur – jag fick en jättestor böjd näsa och enorma blå ögon, säger hon och skrattar.

Vad kan publiken på turnén förvänta sig??

– Mycket från det nya albumet. ”Rediscovered”, som är ett samarbete med Daniel Lantz, DO Music Records och en producent i UK/USA, är kanske det bästa jag gjort – låttexterna är från kända och omtyckta låtar men har fått ett helt nytt arrangemang där jag genom min egen tolkning lyfter sådant som man kanske inte förknippat låten med tidigare.

Hon beskriver passionerat sitt sound som en blandning av jazz, soul och mörk ballad med influenser från amerikanska södern. Den kärleksfulla relationen till musik är svår att ta miste på.

– Jag kan inte föreställa mig var och hur jag hade varit idag om jag inte låtit musiken vara en så stor del av mitt liv – om jag inte hittat det som gör mig till den bästa versionen av mig själv. Musiken har varit ett sätt för mig att överleva.