Logga in
Logga ut

Rusch till vattenrutschbane-SM

För andra året sveper SM i vattenrutschbana in i Uppsala. På lördag 6 oktober står Fyrishov som värd för den fjärde kvaltävlingen till mästerskapet där det mesta är tillåtet – utom att smörja in sig.

SM i vattenrutschbana anordnas för tredje året. Vägen mot finalen i Västerås 21 oktober swishar förbi fyra deltävlingar i landet. Däribland Fyrishov i Uppsala som den 6 oktober för andra året står värd för en kvalrunda. Och intresset för den fartfyllda tävlingen har vuxit.

Utökat startfältet

– Intresset var jättebra redan i fjol och i år är det ännu större. I Uppsala har vi redan fått utöka startfältet från 100 till 120 deltagare så nu är det fullt, säger Johan Björkman, verksamhetschef på Kokpunkten i Västerås där tävlingen grundades.

– Vi tycker om galna idéer och tror att alla drömmer om att bli SM- eller världsmästare i något. Men man har kanske inte hittat rätt grej ännu. Då kan nog vattenrutschbana vara rätt grej för dig.

I kvalet tävlar deltagarna på tid medan finalen avgörs i en serie dueller.

Vilka är de främsta teknikerna för ett snabbt race?

– Åktekniken ska belönas. Ju mindre hudkontakt mot rutschbanan desto bättre.

Några särskilda kroppstyper som dominerar?

– Vikt är ju bra, med så mycket fallhöjd. Därför har vi delat tävlingarna i två klasser. Ungdomarna är ju lite lättare, medan dom som vunnit i elitklassen snittar på över 80 kilo, skulle jag gissa.

Finns det några förbud?

– Vi har försökt att inte söndra tävlingen med en massa regler. Den enda regeln är egentligen att man inte får vara insmord. Vi fick faktiskt stoppa en pappa och hans son på en kvaltävling. Vi såg hur de blänkte av olja eller vad det var men då sade vi stopp. De fick gå in i duschen och tvåla av sig ordentligt.

Övriga kvaltävlingar äger rum på Skara Sommarland, Äventyrsbadet i Kalmar och Kokpunkten i Västerås. Av de totalt cirka 450 deltagarna kommer 140 att nå riksfinalen i Västerås 21 oktober.