Logga in
Logga ut

Studentskivor i drivor

Studentskivorna blir allt större, när fler klasser går ihop för att ha festen ihop.

– Man märker att det är lite tävling mellan skolorna – vilken skiva kan dra mest folk, säger Johanna Norrestam, delägare i Flustret.

Sedan förra veckan och fram till 31 maj pågår säsongen för studentskivorna. De senaste åren har en tydlig trend varit att skivorna blir allt större. I högre utsträckning än tidigare går olika klasser ihop för att arrangera gemensamma studentskivor.

– Att klasser går ihop tror jag är för att kunna boka större ställen och hjälpa varandra. Trycket på oss inför i år har varit helt otroligt, säger Johanna Norrestam, delägare i Flustret som har 13 stora studentskivor inbokade under maj.

Nästan fullbokat

Medan bland annat Birger Jarl och Uppsalas nationer förr om åren arrangerat många studentskivor har nu Flustret blivit den helt dominerande platsen för studenternas avslutningsfester.

Nöjespalatsets storlek är den naturliga förklaringen till det.

– Det börjar faktiskt redan bli fullbokat inför nästa år, vi har tolv bokningar klara till 2019. Jag måste säga att studenterna är jätteduktiga och har framförhållning, säger Johanna Norrestam.

Studentskivor har ett rykte om sig att vara rätt vilda, hur ser det ut nu för tiden?

– Jag tycker att folk har lugnat sig lite generellt genom åren, såväl vuxna som unga. Sedan är det vårt ansvar att ha så bra koll som möjligt.

Har det alltid varit självklart för er på Flustret att ha studentskivor?

– Ja, jag tycker verkligen att det känns jättekul. Dels att få ha andra verksamheter i verksamheten. Dels att en ny publik lär sig hitta hit till oss. Sedan har vi aldrig skivor på fredagar eller lördagar så vanliga gäster märker inte av det.

Lär ut att gå ut

Johanna Norrestam och hennes kollegor har möten med eleverna som arrangerar inför varje studentskiva, för att lära ut vissa förhållningsregler när man går på krogen.

– Vi förklarar att man inte får ha med dryck in och att väskorna kontrolleras. Att de ska ta med legitimation, inte vara barfota och att de ska vara försiktiga. Självklart blir det lite extra party på en studentskiva. Folk kanske ställer sig på bord och stolar, det gör inte våra vanliga vardagsgäster. Men då får vi bara gå dit och säga till att de ska gå ner (skratt). Man får komma ihåg att det är första gången många av dem är ute.

Några andra tips?

– Förfesta inte för mycket. Och ha kul!