Logga in

Tonårsfristad fyller 40 år

Ett klassiskt hak för Uppsalas ungdomar fyller 40 år och firar med öppet hus 1 december. På Café Genomfarten har såväl synthare som hårdrockare, skinheads och punkare samsats sedan 1978.

– Man pratar om olika ställen som ”ett andra vardagsrum”. Jag skulle säga att det här har blivit ett första ­vardagsrum för väldigt många unga, säger Martin Björlingson, föreståndare på Café Genomfarten.

Här, på Drottninggatan 13, finns två våningar med café, biljardrum och replokal. Bord, stolar och soffgrupper för bräd- och tv-spel, läxläsning och långa samtal. Dämpad belysning och doften av kaffe. Normalt sett är endast tonåringar välkomna, har du fyllt 20 så är det bara att vända i dörren. Men inte på lördag 1 december. Då är alla välkomna till Genomfartens 40-årsfest.

– Det blir en kväll med musik, mat och minnen, där gamla besökare gärna får komma tillbaka. Det blir sju olika konserter med unga förmågor som spelar på två scener. Om något äldre band också vill spela så är det fritt fram, säger Martin Björlingson och påminner om att även jubileumskvällen är helt drogfri, med alkoblås i dörren.

Genomfarten har alltid varit samlingsplats för ungdomar inom olika subkulturer.

– Det har gått i olika perioder med bland annat punkare, hårdrockare, synthare, svartrockare och emos. Ett tag var det många white power-skinheads här. De fick ta av sig nazistiska symboler eller knäppa bomberjackorna när de vistades här, säger fritidsledaren Patrik Nilsson som har jobbat på Café Genomfarten i 31 år.

Trots de brokiga grupptillhörigheterna har det sällan varit dålig stämning.

– Jag har varit med om totalt fem handgemäng här – någonsin. Vi sitter mycket och pratar med varandra. Mycket om moral och politik, säger Patrik Nilsson.

– Alla har rätt till sin åsikt – men också att få den omprövad, säger Martin Björlingson.

– Det bästa med jobbet är att ständigt få möta nya tonåringar, mitt i deras mest spännande och jobbigaste tid i livet, säger Patrik Nilsson.

Numera är afghanska tonårskillar den största enskilda ”subkulturen”. För ett par år sedan började många ensamkommande söka sig till Genomfarten.

– År 2016 var det inte ovanligt med över 100 personer här på en kväll. Då var det lite intensivt. Men nu är vi nere på cirka 50, det är bättre anpassat till lokalerna, Martin Björlingson.

I dag är det ungefär lika många svenska som afghanska ungdomar här på kvällarna.

– På det stora hela har det här varit positivt för oss alla här. Jag kommer kunna se tillbaka på den här historiska perioden och känna att jag var mitt i det som alla debatterade om, säger Martin Björlingson.

Förra året fick Café Genomfarten Barnrättspriset. Barnombudet i Uppsala län lovordade både bemötandet av de ensamkommande och Genomfartens allmänna arbete ”för unga i behov av en plats att finnas och synas på”.