Logga in

Vattholmas midsommar växer

Midsommarfirandet i Vattholma blir allt större. Numera är det en tvådagarsfestival med dans runt stången, dragkamp och allt som hör en midsommar till – plus Sean Banan, Nassim al Fakir och en radda andra artister. I år även med konstutställning och VM-fotboll på storskärm.

Att Vattholmaborna firar midsommarafton och midsommardagen tillsammans är visserligen inget nytt. Så har man gjort i bygden sedan 1860-talet. Ett mer sentida fenomen är däremot att halva Uppsala drar till Vattholma för att dansa ringdans, kolla konserter och hänga i öltält.

– Själva firandet har verkligen utvecklats. De senaste tio åren har vi märkt att allt fler hittar hit. Det började nog med att vi började boka in mer kända artister för tio år sedan. Då kunde det vara Rednex-Annika eller Peter Jezewski från Boppers, säger Niclas Malmberg, mest känd som MP-politiker men även engagerad i Wattholma Kultur- och Hembygdsförening.

Med fetare budget har firandet lockat allt större stjärnor, till exempel Pernilla Wahlgren och Thomas Di Leva.

– Di Leva är den som lockat allra mest folk, han är verkligen över generationsgränserna.

För alla åldrar

Störst dragplåster i helgen är Sean Banan, Jan Johansen, Nassim al Fakir och Patrik Isaksson.

– Vi försöker hitta artister som passar både barn och vuxna. Jag vill även slå ett slag för våra lokala Milltown Saints som spelar covers sedan massor av år.

Inga kvinnliga artister?

– Nej, det saknas tyvärr den här gången. Men vi presenterar en utställning av konstnären Catarina Kylberg så där blir det visst kvinnligt fokus.

På midsommardagens kväll spelar Sverige mot Tyskland i fotbolls-VM, men besökarna behöver inte vända hemåt för att se matchen.

– Hur ska vi klara konkurrensen mot fotbollen, tänkte vi, men insåg sedan att det är bättre att kombinera alltihop. Därför kommer det att finnas en storbildsskärm i mat- och öltältet för alla som vill se matchen, säger Niclas Malmberg.

I övrigt bjuder midsommarfirandet i Vattholma på de traditionella ingredienserna. Dans runt midsommarstången på midsommarafton och dragkamp mellan lag från bygderna runt Vattholma på midsommardagen.

Lokal dragkamp

Midsommarfirandet i Vattholma inleds kl 14.30 på midsommarafton med dans runt midsommarstången, från kl 17 framträder Sean Banan, Milltown Saints och Jan Johansen med band. På midsommardagen öppnar festplatsen kl 13.30, med Nassim Al Fakir med band, varvat med dragkamp mellan lag från Vattholma, Ängeby, Rasbo och Rasbokil, och på kvällen spelar bland annat Patrik Isaksson.