Logga in
Logga ut

”Det är fullständigt orimligt”

Debatt. Småföretagen behöver inte fler pålagor, utan färre. Det skriver Anne Lennartsson (C).

Den 1 juli skärper regeringen kontrollen av småföretag. Med absurda och näringslivsfientliga konsekvenser. Om du som företagare ber din åttaåring gå ut med kökssoporna riskerar du böter på minst 12 500 kronor – om det inte har registrerats.

Det både låter och är fullständigt orimligt. Men det är konsekvenserna av att kontrollen av småföretagen utvidgas och fördjupas.

Sedan tidigare har bland annat restaurang- och byggbranschen omfattats av så kallade personalliggare. Nu tillkommer kravet för fordonsservice, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvård.

Dessutom kommer alla personer som bor under samma tak där det bedrivs sådan ­näringsverksamhet att behöva registrera sig om de på något sätt bidrar till verksamheten.

Regeringen skärper nämligen kontrollinstruktionerna till Skatteverket för tiden ”make, maka, sambo och barn under 16 år” är verksamma i verksamheten.

När Skatteverket utövar sin slumpmässiga och oanmälda tillsyn kommer myndigheten i princip att kontrollera om man bett sitt barn om hjälp med att kasta kökssoporna.

Vid en missad notering i personalliggaren riskerar småföretagaren minst 12 500 kronor i böter.

För Centerpartiet är det oacceptabelt att staten och myndigheterna lägger ytterligare pålagor på de småföretagare som försöker få Sverige att växa, inte minst på landsbygden. Kraven måste stå i relation till nyttan som eftersträvas.

Varför jagar regeringen familjeföretag på landsbygden? Det här har stor betydelse för de småföretagare som vill utveckla och investera i sin verksamhet. Och som vill kunna be sin åttaåring att gå ut med kökssoporna utan att riskera böter.

 
 

Debatt

Insändare