Logga in
Logga ut

”Hela rättskedjan behöver stärkas”

Debatt. Moderaterna vill stärka Uppsalapolisen med 150 nya poliser och 130 nya civilanställda till år 2024. Det skriver Marta Obminska (M).

Sverige har 61 utsatta områden, varav 23 är särskilt utsatta. Dessa präglas av parallella samhällsstrukturer, extremism och att polisen har svårigheter med att utföra sitt arbete där.

Polisen kategoriserar Gottsunda/Valsätra som ett särskilt utsatt område.

Enligt polisen finns det runt 5 000 kriminella aktörer och 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena runtom i landet. Det grova våldet i gängmiljöer har nått rekordnivåer.

Sverige avviker mot andra jämförbara länder vad gäller sprängningar och användning av handgranater.

Under de senaste två åren har det skett nästan dubbelt så många mord som genomsnittet tidigare år. Därutöver har antalet skjutningar ökat kraftigt. Enligt polisens statistik skedde nationellt 38 skjutningar i fjol, vilket ledde till fyra avlidna och 17 skadade.

Det är även oroväckande att skjutningarna allt oftare sker på offentliga platser där oskyldiga riskerar att drabbas. Skjutningen i Kvarngärdet var den femte i Uppsala detta år. Nyligen skedde dödskjutningarna mellan rivaliserande gäng i den undre världen rum utanför ett internetcafé i Malmö.

Polisregion Mitt arbetar framgångsrikt med en långsiktig satsning mot grov och organiserad brottslighet, Operation Lynx. Det innebär att delar av regionens resurser regelbundet samlas och gör kraftfulla punktvisa insatser.

Som resultat har man beslagtagit stora mängder vapen, sprängämnen och narkotika kopplat till grov brottslighet. Samarbetet med socialtjänsten är välutvecklat och framgångsrikt.

Men antalet poliser behöver bli fler och hela rättskedjan skulle behöva stärkas. Vi har den lägsta polistätheten på tio år. Enligt Polisen har man inte tillräckligt med resurser för att möta omfattningen av den kriminalitet som har utvecklats de senaste åren.

Det krävs betydligt fler anställda, men även nya arbetssätt för att jobba mer effektivt med de resurser som finns i dag.

Vi moderater vill stärka svensk polis med 10 000 fler polisanställda till år 2024, varav 150 nya poliser och 130 nya civilanställda i Uppsala län.

Dessutom vill vi göra en riktad lönesatsning som skulle innebära i snitt 3 000 kronor per månad mer. Därutöver föreslås en reformerad och betald polisutbildning.

Vi behöver bekämpa kriminaliteten, stärka polisen och hela rättskedjan och återskapa tryggheten i Gottsunda/Valsätra, Uppsala och hela landet.

 
 

Debatt

Insändare