Logga in
Logga ut

”Krävs krafttag nu!”

Debatt. Mer planeringstid, högre lön och ökad personaltäthet. Det vill Liberalerna se för att förbättra förskolan i Uppsala.

Varje vardag lämnas drygt 11 500 barn på Uppsalas förskolor. Var och ett av dem har rätt till en trygg dag ledd av kompetenta förskollärare och barnskötare som har haft tid att planera dagens aktiviteter.

Så ser det dock inte ut överallt. På många förskolor kämpar personalen med bristfällig bemanning och knapp planeringstid.

Förskoleupproret släppte nyligen ett stort antal berättelser om vardagen i förskolan. Under hashtagen #pressatläge kan man läsa mängder av berättelser. Den ena mer oroande än den andra. Så här skriver en förskollärare från Uppsala:

”För bara något år sedan visade jag runt potentiella nya familjer på förskolan. Jag har slutat med det nu. Jag kan inte ljuga och säga att det är bra, välj oss! Jag skulle aldrig i mitt liv låta mina egna barn gå på den här förskolan.”

En annan skriver:

”Jag älskar mitt arbete men ibland tror jag det kommer bli min död.”

Liberalerna sätter förskolan och skolan först. Där tillbringar barn en stor del av sin tid, där möter barn nya möjligheter och där läggs grunden för ett så småningom fungerande och fritt valt vuxenliv.

Lärarförbundet släppte 2017 rapporten Lyssna på förskollärarna! och beskriver där de största utmaningarna som deras medlemmar ser i förskolan. För stora barngrupper och brist på planeringstid är det centrala i rapporten.

För att vända utvecklingen i Uppsala vill Liberalerna:

1. Minska arbetsbelastningen. Fler timmar till planering och uppföljning är nödvändigt. Tillräcklig planeringstid sänker stressnivån och ökar kvaliteten.

2. Tydliggöra de olika yrkesgruppernas ansvarsområden. Låt förskollärarna fokusera på den pedagogiska verksamheten och barnskötarna på omsorgen.

3. Öka personaltätheten. Färre barn per vuxen är avgörande.

4. Erbjuda bra kompetensutveckling och möjlighet att göra karriär. Förste förskollärare med tydliga uppdragsbeskrivningar höjer kvaliteten. Att få utvecklas hela sitt yrkesliv är viktigt.

5. Se till att pedagogers viktiga uppdrag avspeglas i lönekuvertet.

Bristen på förskollärare är stor och väntas bli större. Universitets- och högskolerådet konstaterade nyligen att 13 procent färre sökt till förskollärarutbildningen i år än förra.

Det är fjärde året i rad som intresset för yrket minskat. Kan vi inte förbättra situationen kommer inte fler att vilja bli förskollärare i framtiden.

Liberalerna kräver krafttag för att förbättra förskolan NU.

 
 

Debatt

Insändare