Logga in
Logga ut

”Stoppa vinstjakten i Uppsalas välfärd”

Valdebatt. Uppsalas skattepengar måste användas på rätt sätt. Exempelvis måste vinstjakten i välfärden stoppas. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och kommunalråd Erik Pelling (S).

En majoritet av Sveriges befolkning – även väljare som röstar borgerligt – vill begränsa vinstjakten i välfärden. Vi socialdemokrater håller med.

Välfärden i Uppsala står inför betydande utmaningar. Stora pensionsavgångar inom skola och omsorg väntar, samtidigt som allt fler äldre behöver omsorg och Uppsalas barnfamiljer växer. Omständigheterna kräver en politik som prioriterar välfärden före skattesänkningar.

Socialdemokraterna lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Samhället ska bli starkare och Uppsala ska bli tryggare. Ett starkt samhälle bygger vi genom att medborgarnas skattepengar används rätt.

Som en del av det arbetet presenterar vi skarpa lagförslag som syftar till att stoppa vinstjakten i skolan och omsorgen. Det här är inget konstigt eller kontroversiellt. Svenska skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd – inte till välfärdsdirektörernas fickor.

I förra valet hade Sverigedemokraterna parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade då att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan.

Sedan dess har de svängt. Sverigedemokraternas partiledning bestämde sig för att springa vinstlobbyns intressen och svika sina vallöften och sina väljare.

Socialdemokraterna vill skapa ordning och reda i välfärden. För att bygga ett starkt samhälle måste vi säkerställa att skattemedel avsatta för välfärd används till att förbättra skolresultaten och ge Uppsalas äldre en trygg omsorg.

Att pengarna går till barns utbildning, lärares och undersköterskors löner, till bättre arbetsmiljö, bättre elevhälsa och bättre tillvaro för brukarna inom äldreomsorgen – inte till obegränsade vinster.

Välfärdsutredningen visar att 4,7 miljarder kronor av medborgares skattepengar, avsedda för skola och omsorg, försvann iväg i övervinster under år 2015.

Dessa 4,7 miljarder motsvarar kostnaden för att anställa till exempel 9 500 förskolelärare, 10 000 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

Vinstjakten ska stoppas men vi ska värna valfriheten och mångfalden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar.

Den 7 juni ska riksdagens 349 ledamöter avgöra om vinstjakten i skola och omsorg ska stoppas eller inte. Alla som röstar nej till förslaget är skyldiga svenska folket en förklaring till varför de sviker Sveriges och Uppsalas välfärd.

 
 

Debatt

Insändare